Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Ambulantní služby pro seniory nabízí aktivizační programy i pomoc při sebeobsluze

24. 8. 2020 Autor: Lukáš Khýn

Denní stacionáře, centra denních služeb nebo tzv. domovinky. Všechny tyto názvy mohou označovat ambulantní služby sociální péče. Tato zařízení poskytují specifickou nabídku činností seniorům se sníženou schopností sebeobsluhy, které z nich dělají důležitou součást sítě služeb a napomáhají tomu, aby senior mohl zůstat co nejdéle ve svém domově, a to i v případech, kdy domácí péče či terénní služba již nestačí jak z důvodu náročnosti péče, tak i nedostatečného zázemí pro její poskytování.

Tyto služby jsou určeny seniorům, kteří se o sebe již nedokáží postarat z důvodu vysokého věku nebo zhoršeného zdravotního stavu. Běžně je o ně pečováno doma, ale z nejrůznějších důvodů nemůžou zůstat sami. Nabízejí možnost stravování, pomoc při hygieně a péči o vlastní osobu, možnost odpočinku ve vyhrazených místnostech, ale také celodenní program, který může skládat z různých cvičení, ručních prací, společných výletů, besed a dalších aktivit. Ty kromě zpestření pobytu působí aktivizačně, pomáhají v nácviku různých dovedností a podporují samostatnost seniorů. Významným přínosem ambulantních služeb je také možnost pravidelného setkávání s vrstevníky. To zabraňuje sociální izolaci, která bývá zejména u osamocených seniorů častým problémem.

„Brzy to bude rok, co jsem poprvé přišla do stacionáře a od té doby se mi změnil život. Nesedím už u okna, nekoukám ven, ale každé ráno odjíždím do stacionáře a přemýšlím, s kým se tam setkám, co asi budeme dnes dělat a co dobrého nám uvaří k jídlu“ říká paní Jana, která je klientkou Stacionáře mezi mosty v Trutnově. „Dopoledne si čteme noviny a povídáme si o tom, co se kde stalo, takže jsem teď celkem v obraze, jak se říká. Zkoušíme taky spoustu her a soutěží, při kterých procvičujeme paměť nebo třeba jen vzpomínáme na to, co jsme zažili. Cvičíme, chodíme na vycházky, hrajeme kuželky, dokonce sami pečeme.“

„Část naší klientely tvoří lidé, kteří se pro svůj pohybový handicap nedostanou ze svého bytu, jejich kontakt s okolím je tak omezen. Domovinka jim nabízí možnost setkat se s vrstevníky a prostor pro běžnou sociální komunikaci, které se jim v domácnosti dostává pomálu“, říká Jana Balcarová, ředitelka Městského střediska sociálních služeb Oáza v Novém Městě nad Metují. „Své služby poskytujeme také lidem, kteří mají sníženou schopnost sebeobsluhy. Ti potřebují především pomoci s přípravou a podáním stravy, asistovat při pohybu, oblékání či hygieně.“

„Velkou část klientely tvoří lidé s demencí. Ti mají problémy s orientací v prostředí, zapomínají na jídlo či pití, potřebují strukturovat denní program. Chtějí zůstat doma, ale rodina se obává je nechat samotné v bytě nebo o ně pečuje, ale pravidelná péče je pro rodinného příslušníka vysilující,“ zakončuje výčet nejčastějších potřeb klientů centra denních služeb Jana Balcarová.

Ambulantní služby mohou lidé využívat obvykle v pracovní dny. S poskytovateli služeb si mohou dohodnout, kdy budou službu navštěvovat, ať už každodenně nebo jen ve vybrané dny. Bariérou při využívání ambulantních služeb ani nemusí být nutnost do zařízení docházet. Většina poskytovatelů nabízí možnost dopravy, a to buď samostatně, nebo ve spolupráci s terénní službou.

„Stěhovala jsem se zrovna do bytu do města. Někdo mi musel říct, že tady existuje Domovinka, ale už nevím, kdo. Nedalo mi to a šla jsem se tam podívat. Všichni seděli venku a dávali si kvízové otázky. A mně to připadalo pěkný. Moc se mi tu líbilo, hlavně atmosféra, tak jsem sem začala chodit. A nakonec se ukázalo, jak je to potřeba, když teď nemůžu na ty nohy. Pomáhají mi tu i s koupáním a dělá mi dobře cvičení. Do Domovinky chodím třikrát týdně a domů ke mně navíc chodí pečovatelky“ popisuje svou zkušenost paní Lída navštěvující centrum denních služeb Domovinka v rámci Městského střediska sociálních služeb Oáza.

Ačkoliv jsou ambulantní služby placené, je možné k jejich úhradě využít příspěvku na péči. S jeho vyřízením může pomoci sociální pracovník v daném zařízení.

V Královéhradeckém kraji je nyní dostupných jedenáct ambulantních služeb pro seniory a o jejich dalším rozšiřování se jedná. V budoucnu by měly být dostupné v každém větším městě.

Kontakty na služby v Královéhradeckém kraji

Centrum sociální pomoci a služeb o. p. s.

Hradec Králové

Telefon: 720 652 956

E-mail: domovinka@csps-hk.cz

Web: http://www.csps-hk.cz

Diakonie ČCE – středisko ve Dvoře Králové nad Labem

Dvůr Králové nad Labem

Telefon: 499 621 094

E-mail: dvur.kralove@diakonie.cz

Web: http://www.dvur-kralove.diakonie.cz

DUHA o. p. s.

Nový Bydžov

Telefon: 736 601 096, 495 491 180

E-mail: sholmanova@seznam.cz

Web: www.pomocseniorum.cz

Farní charita Rychnov nad Kněžnou

Rychnov nad Kněžnou

Telefon: 494 534 431

E-mail: char.domov@tiscali.cz

Web: rychnov.charita.cz

Město Kostelec nad Orlicí – Centrum denních služeb Domovinka

Kostelec nad Orlicí

Telefon: 773 781 188

E-mail: ps@kostelecno.cz

Web: www.kostelecno.cz

Městské středisko sociálních služeb Oáza

Nové Město nad Metují

Telefon: 775 070 481

E-mail: terenni.socialni@msss.cz

Web: http://www.msss.cz

Oblastní charita Červený Kostelec

Červený Kostelec

Telefon: 491 610 393

E-mail: stacionar@charitack.cz

Web: https://stacionar.ochck.cz/

PRO-SEN sociálně zdravotní služby, o.p.s.

Rychnov nad Kněžnou

Telefon: 724 784 181, 602 619 478, 494 532 959

E-mail: soc.pracovnice@pro-sen.eu

Web: www.pro-sen.eu

Sociální služby města Jičína

Jičín

Telefon: 734 685 430, 730 589 191

E-mail: domovinka@ssmj.cz

Web: www.ssmj.cz

Stacionář mezi mosty Trutnov

Trutnov

Telefon: 499 826 631

E-mail: stacionar.spr@trutnov.cz

Web: http://www.stacionartrutnov.cz

Středisko sociálních služeb Chlumec nad Cidlinou o.p.s.

Chlumec nad Cidlinou

Telefon: 495 489 175, 731 186 412

E-mail: socialni.sluzby@seznam.cz

Web: www.chlumecnc.cz

Bližší informace o jednotlivých službách je možno nalézt v Katalogu sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.