Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaVidea / publikace

Videa / publikace

Krkonoše a Podkrkonoší

Osobitá a jedinečná krása nejvyšších hor České republiky vábí a bohatě inspiruje každého návštěvníka. Bohatě členěné pohoří s tvary zaoblenými působením času a s překvapivě ostrou siluetou nejvyššího vrcholu, Sněžky, tvořící přirozenou hranici mezi českou kotlinou a Polskem, nabízí v každém ročním období zdánlivě stálou, ale přitom neustále proměnlivou a rozmanitou tvář.

otevřít v samostatném okně

Hradecko

Krajina Hradecka spojuje ideální prostředí pro rodinnou dovolenou a relaxaci, aktivní odpočinek i cykloturistiku. Velké množství historických památek, kulturních akcí a výborná dopravní dostupnost Hradecka vytváří vynikající podmínky pro domácí i zahraniční návštěvníky.

otevřít v samostatném okně

Český ráj

Název Český ráj není odvozen z místopisu krajiny či sídel, jak tomu nejčastěji bývá. Jeho původ je mnohem poetičtější: Původně vodoléčebné lázně Sedmihorky na Hruboskalsku se již po polovině 19. století staly oblíbeným letoviskem české literární, umělecké a intelektuální smetánky. A byly to právě osobnosti českého kulturního života, kdo pro krásu krajiny nazval tuto oblast Českým rájem. Později se označení začalo používat pro celé široké území od Jičína a Mnichova Hradiště po Turnov a Malou Skálu a postupem času se vžilo do povědomí lidí natolik, že je dnes oficiálním názvem celé této nejstarší české rekreační oblasti, která nabízí pestrou škálu přírodních zajímavostí, stavebních památek a děl lidové architektury.

otevřít v samostatném okně

Kladské pomezí


Kladské pomezí, krajina, která uspokojí i velice náročného návštěvníka jedinečným přírodním bohatstvím, kulturními a historickými památkami i každoročními přehlídkami a slavnostmi. Jedinečným prvkem Kladského pomezí jsou rozsáhlá skalní města. Adršpašské a Teplické skály, Broumovské stěny, Ostaš, Křížový vrch, Borek a Kočičí skály tvořily v mladších prvohorách sedimentační propadlinu, která tam po ústupu druhohorního moře zanechala nejsilnější vrstvu pískovců v Čechách.

otevřít v samostatném okně

Orlické hory a Podorlicko


V severovýchodní části Čech, na území Královéhradeckého a Pardubického kraje, se při hranicích s Polskem rozprostírá oblast nabízející návštěvníkům nepřeberné množství zajímavostí. Kromě celé řady pozoruhodných šlechhtických sídel, vojenských pevností, židovských památek nebo muzeí a galerií je to především malebná příroda Orlických hor a jejich podhůří.

otevřít v samostatném okně

Hrady, zámky, pevnosti a památkové rezervace v Královéhradeckém kraji


Královéhradecký kraj - prostor mezi Orlickými horami a pohořím Krkonoš byl odpradávna jedním z nejsnadnějších přístupů do jinak horami obklopené české kotliny. A proto právě zde vzniklo ve středověku množství hradů, z nichž některé byly později přestavěné na zámky. I v novější historii, v období habsburské monarchií a 1. Československé republiky, se zde budovaly pevnosti.

otevřít v samostaném okně

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO