Logo: Evropské dotace ve zdravotnictví

Logo: Královéhradecký kraj

Úvodní stránka > Program švýcarsko-české spolupráce (2007-2012) > Realizované švýcarsko-české projekty > Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti integrovaného přístupu k péči o pohybově postižené pro zlepšení kvality jejich života

Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti integrovaného přístupu k péči o pohybově postižené pro zlepšení kvality jejich života

Vydáno: 3.10.2011, 9:35 Kategorie: Realizované švýcarsko-české projekty

Občanské sdružení Život bez bariér se sídlem v Nové Pace se stalo prvním subjektem v Královéhradeckém kraji, kterému se podařilo získat grant z Fondu Partnerství v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce.

Informace o možnosti předložení žádosti do Fondu Partnerství byla podána na oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, zde byl rovněž předem konzultován projektový záměr. Projektová žádost o grant pod názvem „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti integrovaného přístupu k péči o pohybově postižené pro zlepšení kvality jejich života“, kterou pomohla vypracovat Evropská rozvojová agentura, s.r.o. Praha, byla podpořena v rámci 6. cyklu hodnocení Fondu Partnerství.


Termín zahájení projektu: září 2011

Termín ukončení projektu: říjen 2012

Náklady projektu: 1 756 190,- Kč

Požadovaná výše grantu: 1 580 571,- Kč (90% celkových oprávněných výdajů projektu)


Ideou projektu je transfer know-how, studijní cesty, semináře a konference. Hlavním výstupem bude výměna konkrétních zkušeností zástupců o.s. Život bez bariér s těmito třemi švýcarskými partnery:

  • L’Association Handicap Architecture Urbanisme - architektka paní Heinzmann má dlouholeté zkušenosti s architekturou a bezbariérovostí staveb ve Švýcarsku. V Ženevě se zástupci o.s. Život bez bariér zaměří na jednání a výměnu zkušeností v rámci bezbariérové výstavby. Tato oblast bude přínosem pro konzultace v rámci revitalizace barokního kláštera v Nové Pace, dále i pro oblast bezbariérovosti v městě Nová Paka. Výstupem bude studie zlepšení v oblasti bezbariérových úprav staveb v ČR.
  • Pro infirmis - patří mezi organizace s celošvýcarskou působností, zabývající se celým spektrem sociálních služeb. Zde si při návštěvě v Thurgau zástupci o.s. Život bez bariér vymění se švýcarským partnerem zkušenosti a získají nové poznatky z aplikace sociálních služeb ve Švýcarsku. Naopak zástupci tohoto švýcarského partnera se v Nové Pace seznámí s celkovou činností o.s. Život bez bariér pro zdravotně postižené občany a seniory a to včetně provozu nově otevřeného Centra bez bariér.
  • Egalité Handicap - právní firma ze Zurichu, zaměřená na legislativu v oblasti poskytování sociálních služeb. Při návštěvě v této organizaci se zástupci o.s. Život bez bariér seznámí s příslušnými zákony ve Švýcarsku, zaměřenými na sociální péči a poskytování příspěvků pro zdravotně postižené občany. Zástupci tohoto švýcarského partnera se v Nové Pace budou moci naopak seznámit s českou legislativou v oblasti poskytování sociálních služeb.


Na závěr všech cest a návštěv se uskuteční závěrečná konference v Nové Pace, na kterou budou přizváni zástupci Královéhradeckého kraje, města Nová Paka, odborníci v oblasti architektury, bude pozvána i veřejnost. Občanské sdružení Život bez bariér plánuje rovněž diskusi s výše uvedenými partnerskými organizacemi ze Švýcarska. Výstupem bude analýza zpracovaná v tištěné podobě, obsahující cca 60 stran, která bude obsahovat zjištěné podněty a konkrétní návrhy na možná zlepšení v oblasti bezbariérovosti.

Na webu o.s. Život bez bariér (www.zbb.cz) byla přímo k těmto výstupům zřízena samostatná sekce Švýcarsko-česká spolupráce, která je otevřená všem zájemcům. V této sekci se tedy kdokoliv může podělit o nové podněty.


Informace a konzultace k Programu švýcarsko-české spolupráce poskytuje oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (Ing. Roman Klíma, tel. 495 817 492, rklima@kr-kralovehradecky.cz).


Fotogalerie