Výzva pro občany nejen s bazény

9. 8. 2010 Autor: Martin Kult, předseda MO

Jistě si všichni z vás pamatují nedávnou dobu, kdy se v naších potocích a řece Úpě prohánělo nesčetné množství ryb. Bohužel, dnes už tomu tak není a na vině nejsou jen predátoři, které se po dohodě s úřady daří částečně eliminovat, ale i samotní občané.

Průtok vody zejména v letních měsících je tak nízký, že jakékoliv znečištění ohrožuje kvalitu vody - skladování nebezpečných věcí na březích toku, které se při dešti, nebo větší vodě splavují do ústí potoků a řeky, nebo i vypouštění nebezpečných roztoků a jiných látek.

Velmi nebezpečným jevem posledních let je v období nízkého průtoku vypouštění bazénů, které obsahují chemikálie a především teplou vodu. Při vypuštění do potoka odebírá rybě kyslík a ta následně ve velmi rychlé době uhyne. V tomto případě stačí, když voda je vypouštěna na zahradu a přes půdu se filtruje, tak do potoka se dostane v menším množství a částečně upravená.

Prosíme tedy vás občané o maximální možnou eliminaci negativních aktivit a především o spolupráci, abychom našli příčiny úhynu ryb.

Cílem této výzvy je především vrátit život do našich vod a tím alespoň částečně udržet faunu a flóru, která tu od nepaměti byla.

Věříme, že se nám to touto cestou podaří naplnit společný cíl.

V případě dalších informací nás kontaktujte: Za MOČRS - Úpice - Martin Kult, předseda MO (731 552 503, mocrupice@seznam.cz).