MAS KRÁLOVSTVÍ - JESTŘEBÍ HORY JE V PLNÉM PROUDU PŘÍPRAV NA NOVÉ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014-2020

27. 3. 2014

Jednou z podmínek úspěšného fungování MAS v dalším období je splnění všech podmínek standardizace

Pro úspěšné fungování MAS je třeba dokončit koncepční rozvojový dokument s názvem Integrovaná strategie území, na kterém od léta 2012 pracují zaměstnanci MAS společně s firmou DRAG s.r.o. Tento dokument by měl zmapovat celé území ze všech úhlů pohledu a je jednou ze zásadních podmínek pro další fungování MAS i po roce 2014. Vzhledem k tomu, že metodiky pro tvorbu dokumentu nemají ze strany MMR (Ministerstvo pro místní rozvoj) doposud ustálenou formu, celý proces v území MAS se tím zpomaluje a komplikuje.

Součástí Integrované strategie území bude i další dokument – Metodika pro standardizaci MAS. Ta bude definovat standardy pro přijatelnost MAS pro programovací období 2014–2020; tedy pro to, aby byla organizace vybrána k podpoře i do tohoto programovacího období. Standardy jsou rozděleny do pěti tematických okruhů – územní působnost, Místní akční skupina, orgány MAS, kancelář MAS a institucionalizace MAS, ve kterých musí organizace splnit nejrůznější podmínky a zapracovat do stávajících dokumentů nové postupy.

„Dle aktuálních informací bude MMR vybírat asi 150 MASek, které tyto standardy splní, přičemž celou republiku pokrývá MASek asi 170“, vysvětluje nutnost podstoupit certifikaci ředitel MAS KJH, o.p.s. Jan Balcar. „Řádově se v poslední době mluví o 4 až 5násobku finančních prostředků, než tomu bylo v letech 2007–2014, které by měly přes MAS do regionu putovat, což by bylo oproti 45 milionům v letech 2009–2013 výrazné navýšení,“ dodává.

MAS, která splní v procesu standardizace všechny podmínky stanovené MMR, bude certifikována, tzn., že bude oprávněným příjemcem prostředků z EU v rámci jednotlivých operačních programů a regionu se tak otevřou dveře k finančním prostředkům z různorodějších zdrojů než doposud.

Lucie Žďárská

www.kjh.cz  

kjh@kjh.cz