MINIS – aktualizace, vydání verze č. 2.1

30. 7. 2009 Autor: Lucie Panušová

Pro orgány územního plánování Královéhradeckého kraje byl před více jak dvěma lety Krajským úřadem Královéhradeckého kraje připraven metodický návod na způsob zpracování územně plánovací dokumentace v digitální formě. Jedná se o tzv. MINIS - Minimální standard pro digitální zpracování územních plánů v GIS.

Jeho využití se postupem času rozšířilo na celé území Královéhradeckého kraje a v současné době se těší velké oblibě u pořizovatelů jednotlivých úřadů územního plánování (tj. úřadů obcí s rozšířenou působností) stejně tak jako u projektantů, kteří územní plány na území Královéhradeckého kraje zpracovávají. K jeho oblibě přispěla zejména jeho snadná přístupnost k němu a zejména pak praktická využitelnost vycházející ze skutečnosti, že model je výsledkem několikaletého vývoje znalostí a zkušeností odborníků, kteří se problematikou pořizování územně plánovací dokumentace dlouhodobě zabývají.

Pro obce čerpající dotační prostředky Královéhradeckého kraje na pořízení územně plánovací dokumentace je pak aplikace tohoto modelu podmínkou pro její získání.

V souvislosti s tím dochází v současné době k vylepšení MINISu, a to přechodem z verze 2.0 na verzi 2.1 spočívající v upřesnění (doplnění) některých atributů. Jedná se o následující doplnění:

  • doplnění standardních typů ploch s rozdílným způsobem využití o typ „RH“ – hromadná rekreace

  • rozšíření množiny standardních indexů přípustných funkcí pro plochy smíšené nezastavěného území

  • doplnění standardních typů rozvojových ploch o „plochy změn v krajině“

  • doplnění standardních typů rozvojových ploch o „ostatní zájmové plochy“, umožňující obecnější přístup k vymezování ploch s požadavkem na zpracování územní studie nebo regulačního plánu

  • vypuštění požadavků na případné zpracování referenční katastrální mapy zpracovatelem územního plánu, které již vzhledem k současnému vývoji v této oblasti ztratilo na významu

(pozn.: Nejedná se o zásah do stávajících vrstev, ale pouze do počtu atributů. Není zásadní pro posouzení jako kritéria pro přidělení dotace na pořízení územně plánovací dokumentace)

Aktualizovaná verze modelu MINIS 2.1 je připravena ke stažení zde:

Soubory ke stažení