Sovičky na mistrovství republiky Německa

10. 9. 2010 Autor: Renata Fodorová

Obec Sovětice v okrese Hradec Králové s 222 obyvateli se v letošním roce přihlásila po druhé do soutěže Vesnice roku po loňském ocenění Cenou hejtmana „Za mimořádné výsledky při práci s malými dětmi a zapojení celých rodin do činnosti“.

Přestože obec nemá školku ani školu, formou spolkových aktivit se další výchově a vzdělávání dětí a mládeže v obci Sovětice ve volném čase věnují především rodiče. Týden co týden ukrajují ze svého volného času, aby naučili ty nejmenší, jak je důležité pracovat v kolektivu. Dokázat tak mnohem víc, zejména jak pomoci druhým v nouzi a poskytnout první pomoc v případě potřeby.

Ocenění Bílou stuhou v letošní soutěži Vesnice roku se obec představila prácí s dětmi v rámci Sdružení dobrovolných hasičů v soutěži „Soviček“ – tj. malých hasičů, kteří formou pohádky představují hasičský zásah. Vystupují tak při různých obecních akcích, „hasičský zásah“ Sovičky předvedly v Praze a koncem srpna se zúčastnily mistrovství republiky v Německu.

Náročná práce rodičů s malými dětmi je příkladnou motivací a zároveň i dobrou propagací této malé obce doma i v zahraničí.

Podpora činnosti spolků z hlediska obce je na velmi vysoké úrovni. Spolky nejsou podporovány pouze finančně, ale i materiálně, kdy obec vybudovala během tří let obrovské zázemí k jejich činnosti.

Fotogalerie