Firmy v kraji cítí krizi. Výplaty rostou naposledy, někde se propouští

13. 3. 2019 Autor: Zdeňka Rychterova

Díky silné konkurenci letos v Královéhradeckém kraji opět porostou mzdy. Podle velkých firem je to ale nejspíš poslední velké zvyšování. Náklady na zaměstnance atakují hranici rentability a některé podniky už začaly propouštět.

4. ledna 2019  

Firmy už s dalším zvyšováním mezd příliš nepočítají.

Nejméně o 1 800 korun si od ledna polepšili všichni zaměstnanci v továrně Saar Gummi Czech v Červeném Kostelci na Náchodsku. Výrobce těsnění do aut letos poprvé zvedal platy nikoliv procentuálně, ale plošně v absolutní částce. V některých nedostatkových oborech byla suma ještě vyšší. Aby nalákala nové zaměstnance a udržela si ty stávající, oznámila společnost zvýšení mezd už v září.

„Průměrná mzda je u nás kolem 40 tisíc korun, v dělnických profesích kolem 35 až 36 tisíc. Navýšení je to zhruba o šest procent, u lidí s nižšími mzdami o trochu více,“ říká generální ředitel Jan Tichý.

Podobně jako v Červeném Kostelci musejí mzdy zvedat prakticky všichni velcí zaměstnavatelé v kraji. Nutí je k tomu boj o zaměstnance. Na trhu je stále několikanásobně více volných míst než žadatelů o práci.

„Aby si firmy udržely nějakou konkurenční výhodu, nemohou si dovolit mzdy nezvyšovat. Ale už je to z hlediska jejich konkurenceschopnosti hraniční. Růst proto sice předpokládám i v letošním roce, ale firmy budou určitě opatrnější,“ upozorňuje ředitel krajské pobočky úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Nejvýrazněji rostou mzdy ve zdravotnictví. Kraj je ve svých nemocnicích od ledna navýšil o 10 procent. Nemocnice tak na mzdy vydají o 190 milionů korun více než v loňském roce. Navíc zavádí také nové benefity, odměny za věrnost nebo příplatek 2 000 korun za směny pro sanitáře a ošetřovatele.

„U nelékařského zdravotnického personálu, který příplatek za směnnost pobíral již v roce 2018, bude příplatek navýšen o další 2 000 korun,“ doplňuje ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

V krajských nemocnicích rostou mzdy o 10 procent třetí rok po sobě. Zavázalo se k tomu ještě minulé vedení kraje. Letos šlo vyjednávání kolektivní smlouvy hladce, zatímco v loňském roce odboráři o slíbeném nárůstu jednali až do února.

„Každé kolektivní vyjednávání má určitá úskalí a loni jich bylo daleko víc. Řekla bych, že nebyla taková vůle jako letos,“ připomíná napjatou situaci z loňského února předsedkyně organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR v náchodské nemocnici Eva Smolová.

Krajské nemocnice si od zvýšení mezd a nových benefitů slibují větší atraktivitu při náboru a udržení personálu. Aktuálně v nich chybí 50 lékařů a 90 sester a zdravotníků.

Vyšší částku najdou na výplatních páskách také zaměstnanci Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Lékaři si přilepší o 8 procent, sestry a zdravotníci o 7 a ostatní profese o 6 procent. Vzrostou také příplatky za práci v třísměnném a nepřetržitém provozu.

Situace se vyřeší sama, soudí Otto Daněk

V některých firmách se o mzdách na letošní rok stále jedná. To je třeba případ hradecké továrny na lékařské nástroje Teleflex, kvasinského závodu Škoda Auto nebo rychnovského výrobce zámků Assa Abloy. Tam již odboráři vyjednali navýšení věrnostních odměn, nočních příplatků a dalších bonusů.

„Do konce ledna bychom to rádi měli uzavřené. Chtěli bychom dosáhnout navýšení mezd zhruba o 10 procent,“ plánuje předseda odborů KOVO rychnovského závodu Rudolf Procházka.

Navyšovat mzdy bude i náchodský výrobce elektromotorů ATAS. Podle jeho šéfa Otto Daňka ho k tomu nutí konkurenční boj, i když navýšení nekoresponduje s produktivitou práce.

„Je to cesta do pekel. Ale na Náchodsku už dochází k propouštění a jakmile se tento vývoj bude prodlužovat, situace se vyřeší sama,“ řekl Daněk.

Gumárenská firma už cítí pokles zakázek a trochu propouštěla

Několik desítek lidí už v říjnu propustila kostelecká Saar Gummi Czech, protože jí kvůli ochlazení na automobilovém trhu klesly zakázky. Podle jejího šéfa Jana Tichého už růst platů naráží na svůj strop.

„V těchto měsících v Čechách naposledy probíhá větší přidání. Rizika příchodu recese se zvyšují a je to už cítit na trhu. Myslím, že pak už to tak nebude a napětí poleví,“ odhaduje Jan Tichý.

Plány na reorganizaci již v minulých měsících oznámily Komerční banka a ČSOB.

Úvahy o propouštění zatím jen u agenturních zaměstnanců připouští i textilka Juta, která letos zvyšuje mzdy nejméně o 4 procenta. Přitom už loni přidávala téměř deset procent.

„V posledních letech byl obrovský tlak na mzdy. Dlouhodobě si nemůžeme dovolit, abychom je zvedali a nikde jinde na to neušetřili. Snažíme se proto automatizovat a letos bychom tak nějaké agenturní zaměstnance měli ušetřit,“ přiznává ekonomická ředitelka Marie Čermáková.

Podle ředitele hradeckého úřadu práce Martina Horáka však případné propouštění nebude zásadní natolik, aby se na trhu práce projevilo.

Autor: Tomáš Hejtmánek

Zdroj: https://www.idnes.cz