Druhá výzva - pořadí žádostí registrovaných v systému DOTIS

4. 10. 2016 Autor: Pavel Kavalír

Dne 4. 10. 2016 byl zveřejněn Seznam podaných žádostí do druhého kola dotačního programu 16OPK Snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Královéhradeckém kraji - Kotlíkové dotace.

Při elektronickém příjmu žádostí byl z důvodu extrémního zatížení serveru uplatněn systém tzv. preferenčních kódů, který zajistil žadateli podání jedné žádosti z daného uživatelského účtu buď přímým přístupem na server, nebo přidělením preferenčního kódu v době přetížení serveru při zachování pořadí (vzhledem k využití tohoto systému není číslo žádosti pořadovým číslem, ale o pořadí rozhoduje pouze čas podání). Přidělený preferenční kód bylo nutné uplatnit nejdéle do 48 hodin od jeho přidělení. Registrační číslo žádosti bylo žadateli sděleno po podání žádosti e-mailovou zprávou, na základě tohoto údaje je pak možné zjistit z přiloženého seznamu aktuální pořadí.

V seznamu jsou uvedeny všechny žádosti, které dotační systém zaregistroval jako podané, a to v termínu od 12. 9. 2016 8:00 do 14. 9. 2016 14:30, kdy byl příjem žádostí z důvodu výrazného přečerpání celkové alokace ukončen. V uvedeném období bylo podáno celkem 1683 žádostí, polovina z tohoto počtu byla podána v prvních třech hodinách! Konečné pořadí žádostí, které bude předloženo orgánům kraje ke schválení, bude známo až po dokončení procesu hodnocení a po vyřazení duplicit (např. více žádostí na jeden rodinný dům s jednou bytovou jednotkou, více shodných žádosti jednoho žadatele apod.), přibližně na konci listopadu 2016. Předpokládá se, že z počtu žádostí uvedených v přiloženém seznamu, bude možné v rámci alokace 94 mil. Kč podpořit přibližně polovinu (cca 840 žádostí). Žádosti, které úspěšně projdou hodnocením, ale již nebudou moci být uspokojeny, budou zařazeny do zásobníku pro případ možnosti navýšení alokace. Žadatel, který neuspěje ani v rámci zásobníku, může požádat o vrácení originálů dodaných dokumentů příloh pro případ uplatnění v dalších výzvách. Ty jsou plánovány na rok 2017 v závislosti na poskytnutí prostředků ze strany Ministerstva životního prostředí, o podrobných podmínkách budeme veřejnost průběžně informovat.

V současné době probíhá na oddělení evropských grantů kompletování elektronických žádostí s dodanou listinnou verzí a následně hodnocení splnění formálních náležitostí konkrétní žádosti a také splnění podmínek dotačního programu ze strany žadatele. V případě zjištěných formálních nedostatků jsou žadatelé vyzýváni k doplnění či nápravě. Průběh hodnocení mohou žadatelé sledovat prostřednictvím svého uživatelského účtu v aplikaci DOTIS, kde jsou zaznamenávány jednotlivé stavy žádosti. Prosíme ovšem o trpělivost, protože vyhodnocení všech podaných žádostí daným počtem pracovníků trvá v řádu týdnů. Předpokládáme, že žadatelé, kteří budou moci být podpořeni, obdrží nejdéle do konce roku 2016 návrh smlouvy, ihned po vrácení podepsané smlouvy ze strany žadatele bude tato předána k podpisu hejtmanovi. Finanční prostředky tak budou moci být propláceny příjemcům již od února 2017.

Soubory ke stažení