Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKladské pomezíAktivní turistikaVoda a koupání

Vodáctví v Kladském pomezí

      Vodáctví

I Kladské pomezí na severovýchodě České republiky nabízí vyžití pro vodáky a to na následujících řekách:

Dřevíč

Menší říčka pramenící nad obcí Jívka u Hodkovic. Sjízdný je úsek ze Stárkova (úzké koryto, časté padlé stromy a nízké lávky), lepší je však vyplout pod silničním mostem u mlýna Dřevíček a končit za silničním mostem, 100 metrů před ústím Metuje. Délka splavného úseku ze Stárkova je 6 km, od mlýna Dřevíček pak 3,5 km, obtížnost WWI. Sjízdná je pouze za jarního tání nebo za vydatného deště, vodočet není na řece sledován, odhadem sjízdný při průtoku m3/s.

Metuje

Řeka pramenící v Adršpaškých skalách protéká celým Kladským pomezím. Technicky náročné peřeje Peklo jsou v úseku Bražec u Náchoda - Nové Město nad Metují, délka je 10 km, obtížnost WWI - WWII+. Splavné za stavu 60 cm na vodočtu v Novém Městě nad Metují, dolní úsek Nové Město nad Metují - Jaroměř splavný celoročně díky mlýnskému náhonu, limit pro náhon 15 cm, pro "novou" řeku 35 cm v Novém Městě nad Metují. Pozornost je třeba věnovat místu Mlýnský náhon (nebo Stará řeka), což je velmi úzké koryto s průdkými meandry a nečekanými překážkami (padlé stromy, nízké lávky, náhody), není vhodné pro začátečníky.

Úpa

Řeka pramenící v Krkonoších. Oblíbeným vodáckým úsekem je úsek Havlovice - Ratibořice, dlouhý 15 km s obtížností WWI, limit pro plavbu je 50 cm na vodočtu ve Slatině nad Úpou, pozor na jezy. Hlavně nebezpečný a smrtelný jez je Viktorčin splav a jez u přivaděče do nádrže Rozkoš. Dolní tok z České Skalice je sjízdný většinou celoročně, dlouhý 13 km s obtížností ZWC, limit pro plavbu 30 cm na vodočtu ve Zliči.

Rozkožský potok

Odtokový potok z nádrže Rozkoš, jehož délka je 3,5 km s obtížností ZWC. Limit pro splutí je minimální odtok z nádrže 3 m3/s, pozor na stupeň a most před ústím do Metuje - úzké a nízké pilíře mohou způsobit zranění, lepší je ukončit plavbu nad nebo pod stupněm u silničního mostu před Veselicemi.

Více na: www.pla.cz, www.raft.cz

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO