Zvláště chráněné území, přírodní památka Na Plachtě 2 – pokračování realizace managementových opatření, sdělení orgánu ochrany přírody.

5. 3. 2012 Autor: Lenka Peterková

Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství (dále jen „krajský úřad“) oznamuje veřejnosti, že v březnu 2012 bude Agentura ochrany přírody a krajiny ČR pokračovat v další etapě rozšiřování bezlesých stanovišť ve zvláště chráněném území, přírodní památce Na Plachtě 2.

Kácení dřevin bylo povoleno rozhodnutím krajského úřadu č.j. 8829/ZP/2011-PE-4 ze dne 04.07.2011. Budou vykáceny náletové dřeviny v pásu cca 10 metrů od písčité cesty, kde byl v říjnu 2010 a 2011 provedený pojezd vojenskou technikou. Pojezdem vojenské techniky byly v lokalitě obnaženy písčiny, které jsou důležitým stanovištěm pro blanokřídlý hmyz a proto je nutné zajistit jejich oslunění. Dále budou odstraněny dřeviny v místech bývalých tůní, jejichž obnovu chce AOPK ČR také realizovat v roce 2012.

Uvedená opatření směřují k obnově a rozšíření bezlesých stanovišť a na ně vázaných unikátních společenstev rostlin a živočichů. Většina cílových chráněných biotopů zastoupených v PP Na Plachtě 1 a 2 je podmíněna lidskou činností (kosení, odstraňování náletu, narušení půdního povrchu apod.). Vyřezávání náletových dřevin slouží především k prosvětlení, podpoře bylinného patra a na něj vázaných živočichů, dále k redukci produkovaných semen a organického listového opadu, který je příčinou eutrofizace písčin a vodních tůní.

Lokalita Na Plachtě byla z důvodu ochrany populace čolka velkého (Triturus cristatus) a vážky jasnoskvrnné (Leucorrhinia pectoralis) zařazena mezi evropsky významné lokality sítě Natura 2000. Odstranění dřevin a následná obnova tůní tedy směřuje i k podpoře předmětů ochrany evropsky významné lokality.

Tuto informaci krajský úřad obdržel dne 27.02.2012 od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Orlické hory a Krajského střediska Hradec Králové, sídlem Dobrovského 332, 516 01 Rychnov nad Kněžnou, která má právo hospodařit na pozemku ve vlastnictví České republiky, na pozemku p.č. 942/7 v k.ú. Nový Hradec Králové, tj. na území přírodní památky Na Plachtě 2.

Případné informace lze získat na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje, se sídlem Pivovarské náměstí 1245, 500 03 Hradec Králové, a to zejména v úřední dny, tj. pondělí a středa od 8.00 do 17.00 hodin nebo na telefonním čísle 495 817 178 – Mgr. Lenka Peterková.