Zvláště chráněné území, přírodní památka Na Plachtě 2 – odstranění pařezů z vřesoviště

7. 9. 2011 Autor: Lenka Peterková

Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství (dále jen „krajský úřad“) oznamuje veřejnosti, že firma NaturaServis s.r.o. bude provádět v týdnu od 12. září 2011 odstranění pařezů z vřesoviště na území přírodní památky Na Plachtě 2. Opatření je následnou péčí po provedeném kácení náletových dřevin, které bylo realizováno v lednu až březnu 2011 (povoleno rozhodnutím krajského úřadu č.j. 5104/ZP/2010-PE-4 ze dne 13.04.2010).

Odstranění pařezů je nutnou podmínkou další péče o lokalitu – má umožnit následný pojezd vojenské techniky a kosení. Odstraní se tím živiny z plochy písků, narušením povrchu dojde částečně k obnově biotopu otevřených písků. Zároveň se realizací výrazně omezí nárůsty pařezových a kořenových výmladků. Vytrhané pařezy budou ponechány na místě jako úkryty pro plazy, případně při zbudování větších hromad jako zimoviště. Pro názornost je přiložena mapka území s vyznačenou plochou realizace odstranění pařezů.

Tuto informaci krajský úřad obdržel dne 05.09.2011 od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Orlické hory a Krajského střediska Hradec Králové, sídlem Dobrovského 332, 516 01 Rychnov nad Kněžnou, která má právo hospodařit na pozemku ve vlastnictví České republiky, na pozemku p.č. 942/7 v k.ú. Nový Hradec Králové, tj. na území přírodní památky Na Plachtě 2.

Soubory ke stažení