Změna zákona č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu

14. 3. 2018 Autor: Tomáš Záviský

22. 7. 2016 byl pod číslem 230/2016 Sb. vyhlášen zákon, kterým se mění zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Jednou z významných změn, které zákon přináší, je povinnost sportovních organizací žádajících o podporu ze státního rozpočtu zapsat údaje o své organizaci a členech do tzv. rejstříku. Tento rejstřík je informačním systémem veřejné správy, který slouží k vedení údajů o sportovních organizacích, sportovcích a sportovních zařízeních. Jeho správcem je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Sportovní organizace mají povinnost zapsat např. jméno a příjmení, datum narození a adresu místa pobytu sportovce a trenéra či informace o sportovním zařízení, které užívá pro činnost v oblasti sportu a další údaje stanovené zákonem 230/2016 Sb.

Další novinkou je povinnost krajů a obcí zpracovávat plány rozvoje sportu. Zákon také vymezuje obsah těchto plánů (vč. určení prostředků z rozpočtu obce nebo kraje, které jsou nezbytné k naplnění plánu) a určuje povinnost krajů a obcí zpracovat plán rozvoje sportu do 18 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Povinnost předložit plán v oblasti sportu má také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a to do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Informace o projednávání zákona najdete na stránkách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Vlastní text zákona najdete na stránce http://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=230&r=2016.