V neděli skončil jubilejní V. ročník Her V. letní olympiády dětí a mládeže České republiky.

14. 3. 2018 Autor: Tomáš Záviský

Slavnostním závěrečným ceremoniálem byly v nedělní podvečer zakončeny Hry V. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2011 (ODM 2011).

Centrem letošního jubilejního ročníku Olympiády dětí a mládeže se staly města Olomouc a Prostějov. Královéhradecký kraj reprezentovala početná 322 členná výprava, která patřila k šesti nejpočetnějším krajským reprezentacím. O 273 vybraných sportovců z celého Královéhradeckého kraje se staralo 47 obětavých trenérů a 2 vedoucí výpravy. Sportovci kraje získali celkem 12 zlatých, 8 stříbrných a 13 bronzových medailí. Úspěšní jsme byli zejména v atletice, cyklistice, kanoistice, karate, orientačním běhu a zpěvu.

Olympijský oheň pátých letních her dětí a mládeže České republiky zažehnul v úterý 21. 6. 2011 19:45 hodin úspěšný český olympionik - oštěpař Jan Železný při slavnostním zahájení, které proběhlo na Andrově fotbalovém stadionu SK Sigma Olomouc. Zástupce naší krajské výpravy přivedl na plochu olomouckého fotbalového stadionu úspěšný hradecký střelec, mistr Evropy, několikanásobný účastník Olympijských her a držitel absolutního světového rekordu ve skeetu Jan Sychra. Stal se tak devátým vlajkonošem, který na Olympiádě dětí a mládeže přivedl za červeno-modrou vlajkou Královéhradeckého kraje nejlepší mladé sportovce. Početnou krajskou výpravu přijeli osobně podpořit hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc, člen rady kraje PhDr. Bc. Jiří Nosek a další představitelé kraje, kteří se setkali s výpravou kraje bezprostředně po slavnostním zahájení. Hned druhý den ráno se naplno rozjely téměř všechny sporty a naši reprezentanti začali sbírat první medailové úspěchy. Vůbec první získanou medailí na ODM 2011 byla stříbrná medaile Vojtěcha Netuky v orientačním běhu (závod ve sprintu), kterou pro náš kraj získal hned úvodní závodní den - 22. 6. 2011 cca 11:30 hodin. Silným zážitkem byly i další zápasy a závody našich medailistů. Páteční cyklistický závod Lukáše Slavíka, který vyhrál způsobem start-cíl s více než půl kolovým náskokem, „zlatý“ slalom kanoisty Tomáše Hegera, či pěvecké vystoupení nejmladší účastnice pěvecké soutěže Simony Tlusté, která pro náš kraj získala zlatou olympijskou medaili, patřily k nezapomenutelným okamžikům pátých letních her.

Úspěchy našich krajských sportovců každým dnem přibývaly. Celé působení výpravy Královéhradeckého kraje vyvrcholilo finálovými boji v poslední sportovní den, kdy v sobotním dopoledni bojovalo několik našich reprezentantů na atletickém stadionu TJ Lokomotivy Olomouc. A bylo to vystoupení opravdu famózní. Na diváky nabitém stadionu získali naši atleti několik zlatých, stříbrných a bronzových medailí. Neopakovatelné chvíle svým fanouškům připravil například výškař Jan Doležal, který 194 cm vytvořil nový rekord Olympiády dětí a mládeže. Diváky rozbouřila štafeta v běhu 4x60 m starších žáků ve složení Müller, Lochman, Doležal, Král, která časem 27,28 s (6 setin sekundy od rekordu her) porazila ve finálovém běhu všechny ostatní kraje a získala pro Královéhradecký kraj nejcennější zlatou olympijskou medaili. Vrcholných okamžiků bylo ale mnohem více. Dokládají to další získané cenné kovy i bodovaná místa, která najdete v přehledu medailistů Královéhradeckého kraje a na webových stránkách projektu. Všem našim sportovcům i trenérům patří za úspěšnou a příkladnou reprezentaci Královéhradeckého kraje velký dík. Letošní letní Olympiáda dětí a mládeže neunikla ani mediální pozornosti celostátních médií. Stanice ČT4 Sport bude 4. 7. 2011 od 13:35 vysílat pětatřicetiminutový sestřih z Her V. letní olympiády dětí a mládeže České republiky.

Další informace o výsledcích výpravy Královéhradeckého kraje a celém projektu najdete na stránkách ODM 2011(http://www.olympic.cz/odm2011/).

Soubory ke stažení

  • Přehled medailistů. (pdf, 366 kB, 10.8.2011)

    Přehled medailistů Královéhradeckého kraje na ODM 2011.

Fotogalerie