Proběhly Hry IV. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2009

14. 3. 2018 Autor: Tomáš Záviský

Výprava Královéhradeckého kraje se zúčastnila Her IV. letní olympiády dětí a mládeže České republiky v Táboře

Před 10 dny skončily Hry IV. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2009. Byly to hry plné zvratů nejen v počasí ale i ve sportovních kláních. Olympijský oheň byl zapálen 23. 6. 2009 ve 20:01 při slavnostním zahájení her. Jeho plameny osvětlovaly výběry všech 14 krajů České republiky v překrásném historickém městě Tábor, který se po dobu 5 dnů stal důstojným a příjemným hostitelem.

Svou výpravu na tuto významnou celorepublikovou akci, organizovanou Českým olympijským výborem a kraji České republiky, vyslal také Královéhradecký kraj. Zastoupení jsme měli ve všech 14 sportovních i kulturních disciplínách a co do počtu sportovců nám patřila 6 příčka. První zahajovací den přijel krajskou výpravu podpořit také hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc, který se po slavnostním zahájení sešel s celou 180 člennou výpravou a popřál všem mnoho úspěchů a sportovního štěstí. Spolu s hejtmanem kraje přijel krajský výběr podpořit také PhDr. Bc. Jiří Nosek, člen rady kraje zodpovědný za oblast školství, kultury a sportu.



Za neutuchající péče 28 trenérů a 2 vedoucích výpravy, ale i osobní podpory některých rodičů získali sportovci výpravy Královéhradeckého kraje 8 medailí. Z toho 3 stříbrné a 5 bronzových. Kromě cenných kovů jsme obsadili i několik „bodovaných příček“. 6 čtvrtých, 3 pátá a 3 šestá místa představovala v konečném součtu 62 bodů, které stačily na 13. místo. I když obrovské úsilí našich reprezentantů nebylo mnohdy korunováno medailovým úspěchem, musíme všichni ocenit jejich velkou snahu, píli, odhodlání a soustředěnost, které mnohem lépe než slova vystihnou následující fotografie.





O snaze a bojovnosti mnohých sportovců výpravy Královéhradeckého kraje vypovídá také několik osobních rekordů vytvořených v rámci soutěží ODM 2009. Naši sportovci bojovali čestně a statečně. Dali do olympijského zápolení všechno a za to jim patří obrovský dík.

Průběh táborské olympiády natáčela Česká televize, a pokud jste nestihli vysílání jejich 30 minutového pořadu na stanici ČT4 Sport nezoufejte, na adrese http://www.ceskatelevize.cz:8080/ivysilani/20947129678-iv-hry-olympiady-deti-a-mladeze/?streamtype=WM3 najdete celý pořad v Tv kvalitě. Podrobné výsledky, reportáže a fotogalerii z průběhu IV. letních her najdete na stránkách ODM 2009.