Projekt Talnet

22. 9. 2015 Autor: Svatava Odlová

Talnet nabízí půlroční až celoroční, většinou nesoutěžní, systematické aktivity pro děti a mládež se zájmem o přírodní vědy v oborech fyzika, chemie, biologie, geografie, matematika, astronomie, a dále aktivity aplikované a multioborové. K registraci do kurzů je potřeba, aby zájemce někdo doporučil – nejlépe učitel, případně rodič nebo jiná osoba. V odůvodněných případech se může zájemce také doporučit sám.

Online forma snižuje bariéry dostupnosti aktivit časové i geografické – k účasti tak stačí pouze počítač s přístupem na internet. V kurzech se účastníci nejprve věnují studiu zadaných témat a problémů pod vedením odborných instruktorů. Ve druhé části pracují na seminární práci na vybrané téma. Práci poté představí v online obhajobách a mohou se přihlásit i do prezentace na zimním nebo letním soustředění před odbornou porotou i před ostatními účastníky kurzů.

Talnet tak pomáhá svým účastníkům kromě orientace v odborných tématech také ve zvládání počítačové a komunikační gramotnosti. Po úspěšném absolvování kurzu dostávají účastníci osvědčení.

Mimoto se mohou zájemci přihlásit do exkurzí na specializovaná pracoviště, kde si sami vyzkouší práci odborníka (pokusy, měření, pozorování atd.).

Kurzy a exkurze jsou doplněny řadou dalších online i prezenčních aktivit jako např. mezinárodní projekt s partnerskými organizacemi, úvodní, letní a zimní soustředění, týdenní expedice a další viz níže v textu.

Talnet:

  • - nabízí alternativu k soutěžním a prezenčním krátkodobým aktivitám,
  • - je dostupný odkudkoli po celý rok - dlouhodobá činnost je dle doporučení odborníků nezbytně nutná pro výchovu talentů,
  • - vytváří komunitu lidí se zájmem o přírodní vědy a techniku a poskytuje nadaným bezpečné zázemí pro jejich odborný i osobní rozvoj,
  • - je nástrojem ke komunikaci vědců a vysokých škol s motivovanými zájemci, kteří jsou ve věku, kdy se rozhodují o své budoucí studijní a profesní kariéře,
  • - je multioborový a dovoluje žákům přecházet z jednoho oboru na druhý, nebo volit více oborů a tak si vyjasňovat v které oblasti jsou jejich schopnosti nadprůměrné a čemu se chtějí dále věnovat,
  • - jeho základem je kontakt žáka s expertem v oboru a umožňuje individuální a zároveň hluboký rozvoj potenciálu žáka,
  • - je unikátním projektem nejen v evropském, ale i v celosvětovém měřítku.

Ročník 2015-2016

Registrace do kurzů ročníku 2015/16 na www.talnet.cz mají pro první moduly kurzů uzávěrku do konce září 2015. I poté lze ještě jednotlivce přihlásit. Do druhých modulů se bude možno přihlašovat průběžně do ledna 2016.