Biologická olympiáda 2016 uzavřela jubilejní ročník stříbrnou tečkou

2. 9. 2016 Autor: Martina Svatoňová

Letošní rok byl pro Biologickou olympiádu jubilejní, konal se už její 50. ročník. Slavnostního zakončení ústředního kola 50. ročníku Biologické olympiády se za MŠMT zúčastnil Michal Urban, pověřený zastupováním náměstka pro řízení sekce sportu a mládeže. Spolu se zástupci několika univerzit a úřadů pogratuloval nejúspěšnějším účastníkům. Vítězem ústředního kola se stal Jan Pražák z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové, který přímo postoupil na Mezinárodní biologickou olympiádu (IBO). Dalších 12 nejlepších žáků se zúčastnilo přípravného výběrového soustředění, z něhož vzešli další 3 účastníci červencového světového klání ve Vietnamu.

Na 27. ročníku Mezinárodní biologické olympiády (IBO) ve vietnamské Hanoji výprava České republiky dosáhla mimořádného úspěchu. Všichni soutěžící získali stříbrné medaile a umístili v první třetině startovního pole.

Reprezentant z Královéhradeckého kraje Jan Pražák (Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína Hradce Králové) se umístil na 69. místě - stříbrné pásmo.

Celkem se IBO zúčastnilo 253 soutěžících z 63 zemí. Nejúspěšnější výpravou byl jako obvykle Singapur, který získal čtyři zlaté medaile, včetně 1. a 3. místa v absolutním pořadí.

Specifikem letošního ročníku byla náročnost úloh. Většina z nich byla odvozena od vědeckých publikací a jejich řešení vyžadovalo kombinovat hluboké znalosti biologie s analýzou grafů a obrázků. Praktické úlohy se letos týkaly fylogenetiky rostlin i bezobratlých (práce s maticemi znaků), pouštěla se proteinová i DNA elektroforéza, genotypovali se pacienti pomocí metody PCR, určovala se antioxidační aktivita kávového extraktu.

Gratulujeme všem medailistům a děkujeme Janu Pražákovi za vzornou reprezentaci své školy, našeho kraje a České republiky.