Soutěž pro týmy středních škol

28. 8. 2017 Autor: Martina Svatoňová

Žilinský kraj nabízí možnost účasti v celoslovenském kole sportovně – vědomostní soutěže Župná kalokagatia s mezinárodní účastí. Cílem soutěže je spojit krásu těla i ducha, využít teoretické vědomosti z oblasti zdravotní a dopravní výchovy, zeměpisu, přírodovědy, historie, sportu, turistiky ve spojení s fyzickou zdatností.

"Slovo kalokagatia pochádza z gréckeho kalos – krásny, agathos – dobrý a predstavuje filozofiu, šport a hry. Kalokagatia v starom Grécku bola ideálom harmonicky, fyzicky a duševne, ale hlavne mravne kultivovanej osobnosti. Išlo o snahu zosúladiť krásu a dobro tak, aby sa približovali starogréckemu ideálu dokonalosti."

Župná kalokagatia je soutěž určena pro 5 členná družstva (nejméně dvě dívky) a je orientačním během v terénu na 3 km. Na trati je 6 kontrolních stanovišť, na kterých jsou závodníci bodově hodnoceni za odpovědi na vědomostní otázky a za sportovní zručnost (střelba ze vzduchovky, topografie, zdravotní příprava, přechod po laně a hod granátem).

11. ročník Celostátního kola s mezinárodní účastí se uskuteční 28. 09. 2017 v prostorách okolí Spojenej školy, Rosinská cesta 4, Žilina. Účastníkům - tj. nejlepšímu týmu z ČR reprezentujícímu kraj hradí organizátor ubytování a stravu.

V případě zájmu o účast zašlete název školy, jmenný seznam družstva, jméno vedoucího s e-mailovým kontaktem do 18. 9. 2017 na adresu: pavlina.vrablova@zilinskazupa.sk (tel. číslo: 041/5032 232).