Soutěž Frankofonie 2015

20. 1. 2015 Autor: Věra Koďousková

I v letošním roce se bude v rámci Dnů Frankofonie konat soutěž pro žáky a studenty francouzského jazyka a frankofonních reálií v ČR. Bude ji tvořit vědomostní kvíz a výtvarná soutěž. Vyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo zahraničních věcí spolu s MŠMT, Francouzským institutem, Velvyslanectvím Francouzské republiky v Praze a velvyslanectvím frankofonních zemí. Soutěž bude probíhat od 1. února 2015 a bude ukončena 28. února 2015 (v 16. hod).

Žáci základních škol a studenti středních škol mají za úkol realizovat výtvarnou práci (kresbu, malbu ve formátu maximálně A3, dále fotografii, DVD nebo PowerPoint) za využití aspoň tří „z deseti slov Frankofonie pro rok 2015“, které vyhlásila centrála OIF (Mezinárodní Organizace Frankofonie) v Paříži. Jde o tato slova (v závorce je uveden jazyk, ze kterého bylo slovo do francouzštiny převzato): amalgame (arabština), bravo (italština), cibler (švýcarská němčina), grigri (neznámý původ), inuit (inuitština), kermesse (vlámština), kitsch (němčina), sérendipité (angličtina), wiki (havajština), zénitude (japonština). Výtvarné práce by měly vyjádřovat osobnost a pocity účastníků soutěže.

Pro studenty středních škol je určen navíc vědomostní kvíz, na jehož otázky budou odpovídat on-line. Kvíz bude umístěn od 1. 2. 2015 na internetové stránce Ministerstva zahraničních věcí

Výtvarné práce zasílejte do 28. 2. 2015 na adresu: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Odbor veřejné diplomacie, Loretánské nám. 5, 118 00 Praha 1. Každá práce musí být podepsána, opatřena jménem a příjmením autora, jeho datem narození, jménem vyučujícího, třídou a přesnou adresou školy, včetně e-mailového a telefonního kontaktu. Obálka bude označena: „Soutěž Frankofonie 2015“.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny dne 20. 3. 2015 v Černínském paláci, sídle Ministerstva zahraničních věcí, za přítomnosti výherců, kterým budou předány diplomy a ceny.