MŠMT podpoří talentované děti pěti miliony korun

30. 7. 2014 Autor: Věra Koďousková

Ministerstvo školství podpoří studium nadaných studentů v programu Centrum pro talentovanou mládež v České republice. Ministr školství Marcel Chládek pro školní rok 2014/2015 na tento program vyčlenil částku 5.000.000 korun.

Ministr školství se pro podporu rozhodl na základě výsledků pilotního programu pro nadané středoškoláky ve spolupráci s Centrem pro talentovanou mládež při Johns Hopkins University a zastupující nadaci American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies (AFCSLS). V dohledné době by mohlo vzniknout CTY CE v ČR, tím by došlo významnému zviditelnění České republiky v rozvoji nadaných dětí v celosvětovém měřítku.

Finanční prostředky dostanou školy, které budou spolupracovat s CTY Johns Hopkins podle počtu přihlášených studentů a finanční náročnosti kurzů CTYOnline. Úřad bude podle ministra školství dále hledat formu pro finanční podporu vzniku CTY CE – Centra pro talentovanou mládež, které se stane členem mezinárodní sítě stejnojmenných center pro talentované studenty s působností pro země střední Evropy.