Jugend debattiert international - soutěže zemí ve střední a východní Evropě

27. 3. 2017 Autor: Martina Svatoňová

Jugend debattiert international učí mladé lidi ve střední a východní Evropě zastávat své názory a postoje fundovaně, přesvědčivě a v cizím jazyce. Přispívá tak k pozitivnímu vnímání debatování coby prostředku demokratické výměny názorů a podporuje aktivní mnohojazyčnost v Evropě. Předmětem soutěže je debatování v němčině o tématech ze školního prostředí, o lidskoprávní tématice, dějinách (zejména zpracování historických křivd) a Evropě.

Trénink a soutěž

První fází každého ročníku je debatování v rámci školní výuky němčiny. Pomocí atraktivního souboru metod a za podpory svých učitelů se studenti připravují na soutěžní kola a jejich témata. Soutěž začíná školními koly a pokračuje přes finále v regionech po celostátní semifinále a finále. Dva nejlépe umístění debatéři celostátního finále dále postupují do mezinárodního finále, které se koná vždy na podzim v jedné z účastnických zemí projektu.

Pro studentky a studenty

Aktuálně se Jugend debattiert international každoročně účastní na 2 300 studentů a studentek druhých až čtvrtých ročníků a jejich učitelé, a to na více než 150 středních školách v České republice, Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Polsku, Rusku, Slovinsku, na Slovensku a na Ukrajině.

Partneři projektu

Jugend debattiert international – soutěže zemí ve střední a východní Evropě je společný projekt Goethe-Institutu, Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“ (Nadace „Vzpomínka, odpovědnost a budoucnost“), Gemeinnützige Hertie-Stiftung (Obecně prospěšná nadace Hertie) a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (Centrála pro zahraniční školství).

Veškeré informace o projektu:

https://www.goethe.de/ins/cz/cs/ueb.html