Coolinaření s Albertem- celostátní kuchařská soutěž dětské Zdravé 5

26. 2. 2016 Autor: Martina Svatoňová

Soutěž je určena pro předškolní děti z mateřských škol i žákům 1. i 2. stupně základních škol.Navazuje na lekce výukového programu Zdravé 5, které zdarma školám nabízí Nadační fond Albert a jehož klíčovým sdělením je správný nákup, domácí příprava a rozumné hospodaření s potravinami.Hlavním tématem letošního ročníku kuchařské soutěže je zdravá svačina, zde děti stále nemají správné návyky. Buď nesvačí vůbec, nebo nevhodné potraviny. Prostřednictvím hry a zábavy jsou děti motivovány, aby se naučily svačit dobře a jídlo si uměly samy připravit nebo nakoupit.

Soutěž je určena pro předškolní děti z mateřských škol i žákům 1. i 2. stupně základních škol, kteří tak budou rozděleni dle věku do tří kategorií. Klienti školských a sociálních zařízení jako jsou dětské domovy, nízkoprahová zařízení a další subjekty pracující s dětmi a mládeží se mohu zúčastnit také a budou zařazeni do kategorií odpovídajícím věku soutěžících.

Odborná porota bude hodnotit nejen složení pokrmu, ale i lákavý vzhled, jednoduchost přípravy a finanční nenáročnost surovin do 100 korun na 4 porce. Nákup surovin v hodnotě 100 korun pro jeden tým jako každoročně nahradí školám zasláním nákupní poukázky do prodejny Albert.

Uzávěrka regionálních kol je 20. dubna 2016. Recept svačiny společně s fotografií pokrmu i soutěžního týmu bude možné nahrát od března 2016 prostřednictvím www.zdrava5.cz, více naleznete v pravidlech soutěže tamtéž.

Porota Zdravé 5 vybere do semifinále z došlých přihlášek pět nejlepších týmů z každé věkové kategorie a kraje. Do celostátního finále v Praze (28. května) postoupí semifinálové týmy, které získají nejvíce hlasů ve veřejném online hlasování. To proběhne od 9. do 13. května 2016 na webových stránkách www.zdrava5.cz. Do finále pak postoupí již jen jeden tým z každé kategorie a kraje. Na dopravu do Prahy budeme finalistům poměrnou částkou přispívat.

Na výherce finále s dospělým doprovodem čeká velké překvapení v podobě zážitkového víkendu.

Více o pravidlech a termínech soutěže naleznete na www.zdrava5.cz.