Co víš o československých legiích ? - 16. ročník soutěže

2. 1. 2017 Autor: Martina Svatoňová

Nakladatelství Šimon Ryšavý – Edice Brněnský legionář vypisuje 16. ročník mezinárodní soutěže určené pro mládež s názvem „Co víš o československých legiích? “ Soutěže se může zúčastnit každý žák základní a střední školy, žijící na území českých zemí a Slovenska.

Podle data narození budou středoškoláci zařazeni pro druhé kolo buď do první kategorie společně s žáky ZŠ, nebo do kategorie druhé, ryze středoškolské. Pořadatel si vyhrazuje právo na zrušení příslušné kategorie a vyhlášení open soutěže v případě nízkého počtu odevzdaných písemných prací v druhém kole soutěže. Záštitu nad touto soutěží opět přijal pan hejtman Jihomoravského kraje.

Soutěž proběhne opět ve třech kolech, první - školní kolo - v termínu 2. ledna – 20. března 2017. Nejlépe pod dozorem pedagogů soutěžící vypracují odpovědi na 20 otázek prvního kola (doporučujeme stručné odpovědi). Každá práce bude čitelně podepsána a doplněna datem narození studenta a adresou školy. Ti, co zodpoví alespoň 15 otázek správně, získají právo účasti v dalším kole. Ti, jejichž počet správných odpovědí se silně přiblíží k tomuto počtu, mohou rovněž získat od pořadatele právo účasti udělením tzv. „divoké karty“.

Všichni uvedou správnou a hlavně platnou mailovou adresu své školy. Tato je skutečným partnerem pořadatele, jímž je Nakladatelství Šimon Ryšavý!

V případě neuvedení mailové adresy pořadatel neručí za správnost nalezeného mailového kontaktu.

Ve druhém kole bude vypracována práce na zadané téma. Deset nejlepších prací v obou kategoriích bude vybráno Akademickou komisí - nezávislým subjektem tvořeným vysokoškolskými kapacitami. Deset zpracovatelů obou kategorií bude pozváno do třetího kola k závěrečným bojům.

Druhé kolo proběhne v termínu od 27. března do 22. května 2017 a soutěžící zpracují samostatné slohové práce, jak již bylo v textu uvedeno. Závěrečná soutěž – čtvrtfinále až finále proběhne pravděpodobně 8. června 2017 na určeném místě v městě Brně. Tento termín může být ještě upřesněn vzhledem k počtu soutěžících či zásahu vyšší moci (viz rok 2011).

Na vítěze čekají dárkové šeky v hodnotě 3.000,- Kč, na druhého a třetího v pořadí 2.000,- Kč, resp. 1.000,- Kč. Samostatně bude hodnocena soutěž literární a nebude chybět ani Soutěž diváků. Všichni finalisté si odnesou pěkné a hodnotné ceny. Obě kategorie budou mít vlastní tzv. „malé finále“, kde budou rovněž ceny v hodnotě poloviční.

Vypracované otázky zasílejte poštou na adresu:

Nakladatelství Šimon Ryšavý

Česká 31

602 00 Brno

Na elektronickou poštou zaslané odpovědi z prvního kola nebudeme reflektovat.

Zadání soutěže bude rovněž uvedeno na stránkách www.rysavy.cz

Případná technická upřesnění na tel. čísle 542 216 633 pan Šimon Ryšavý, tajemník Odkazu legionářů, příp. mailové adrese miloslavf@centrum.cz.

Upozornění!

Jakýkoliv organizační zásah do průběhu soutěže je oprávněn konat pouze předseda a zároveň tajemník - pan Šimon Ryšavý. Jiná osoba je povinna prokázat se písemným potvrzením opatřeným razítkem Nakladatelství. Reflektujeme pouze na dotazy a připomínky pedagogů, zaměstnanců a samotných studentů jednotlivých škol.

Na základě četných dotazů v průběhu posledního ročníku opět uvádíme doporučenou literaturu, kterou může vzhledem ke druhému vydání opět být kniha „Legionáři, car a rudá vlajka“, kterou vydalo nakladatelství Šimon Ryšavý a kterou je možné obdržet po objednání na dobírku. Na Slovensku např. u firmy Magnet Press s.r.o. (nyní 5,40Euro).

Všem zúčastněným přejeme hodně štěstí.

Ing. Miloslav Alexej Fryščok

Nakladatelství Šimon Ryšavý

Edice Brněnský legionář, předseda

Soubory ke stažení