Domov V Podzámčí

16. 10. 2023 Autor: Jana Cabadajová

Domov V Podzámčí v Chlumci nad Cidlinou poskytuje sociální služby pro seniory (domov pro seniory, domov se zvláštním režimem, odlehčovací služba) a sociální služby pro klienty s lehkým mentálním postižením (chráněné bydlení). Jsme příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje, proto přednostně poskytujeme sociální služby občanům Královéhradeckého kraje.

V domově pro seniory (Říhova ul. 365) poskytujeme sociální služby seniorům zejména od 65 let, kteří z důvodu ztráty soběstačnosti nejsou schopni nebo nemají možnost žít ve svém domácím prostředí, a to ani za podpory, pomoci a péče rodinných příslušníků, jiných osob blízkých, či dalších sociálních služeb (terénních a ambulantních), a jejichž potřeby může naše služba pomoci naplňovat.

Domov je v provozu od dubna 1997 po rekonstrukci budovy bývalých jeslí. Budova je umístěna v obydlené části města a tím je zajištěn schůdnější kontakt s centrem města. Kapacita služby je 48 lůžek a jsou zde jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s WC a sprchovým koutem. Budova je řešena bezbariérově, k dispozici je vlastní kuchyně s jídelnou, společenské místnosti, kantýna nebo tělocvična.

V domově se zvláštním režimem (Palackého ul. 165) poskytujeme sociální služby seniorům s různými typy demencí zejména od 60 let, kteří z důvodu ztráty soběstačnosti nejsou schopni nebo nemají možnost žít ve svém domácím prostředí, a to ani za podpory, pomoci a péče rodinných příslušníků, jiných osob blízkých, či dalších sociálních služeb (terénních a ambulantních), a jejichž potřeby může naše služba pomoci naplňovat.

Domov je v provozu od března 2002 po rekonstrukci budovy nemocnice. Budova je umístěna v okrajové části města. Kapacita služby je 76 lůžek a jsou zde jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s WC a sprchovým koutem. Budova je řešena bezbariérově, k dispozici je vlastní kuchyně s jídelnou, společenské místnosti, kantýna, tělocvična nebo zimní zahrada. Režim v tomto domově je přizpůsoben specifickým potřebám seniorů, využíváme optické úpravy prostředí, signalizační zařízení pro odcházení klienta apod. Přesto se jedná o otevřené zařízení.

V odlehčovací službě (Palackého ul. 165) poskytujeme pobytové sociální služby na přechodnou dobu, a to seniorům zejména od 60 let věku, včetně seniorů s demencí, kteří mají sníženou soběstačnost a potřebují podporu, pomoc a péči jiné fyzické osoby, která je jim jinak zajišťována rodinnými příslušníky, jinými osobami blízkými. Pečujícím je tak umožněn nezbytný odpočinek.

Tato služba se nachází ve stejném areálu jako domov se zvláštním režimem a klienti mohou využívat veškeré zázemí obou budov. Kapacita služby je 8 lůžek.

V chráněném bydlení (Palackého ul. 243) poskytujeme sociální služby lidem s lehkým mentálním postižením zejména od 20 let věku, kteří jsou mobilní (nepotřebují bezbariérové prostředí), a potřebují takovou podporu u běžných denních činností, kterou jim nemůže poskytnout rodina, jiná blízká osoba či terénní nebo ambulantní sociální služba.

Chráněné bydlení má u nás formu skupinového bydlení. Pro klienty se otevřelo dne 1. 1. 2007, jsou zde 2 samostatné byty - pro 4 ženy a 4 muže.

 

Kontakty:

Domov V Podzámčí

Palackého 165, 503 51 Chlumec nad Cidlinou

IČ: 64809234

ID datové schránky: mankh6x

 

telefon: 495 484 521/541 (Palackého), 495 485 104 (Říhova)

e-mail: reditel@domov-podzamci.cz

webové stránky: http://www.domovpodzamci.cz

 

facebookové stránky:

služby pro seniory: https://www.facebook.com/domovvpodzamcichlumec

chráněné bydlení: https://www.facebook.com/profile.php?id=100070085209462