Žákovská soutěž v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet jde do svého závěru!

6. 10. 2017 Autor: Dita Kosová

Končí 31.10. V Královéhradeckém kraji mezi sebou soutěží i školy. Žáci a studenti z celé ČR mohou už 4. ročníkem ověřovat své znalosti z oblasti bezpečnějšího chování na internetu formou e-kvízu. Ceny, které mohou soutěžící získat, jsou velmi lákavé. Jedná se o xboxy, tablety, mobilní telefony, klávesnice, myši či knížky od partnerů projektu, kterými jsou sdružení NIC.CZ a společnost Microsoft a GORDIC. Soutěžní kvíz je dostupný na www.KPBI.cz . Ceny do soutěže zakoupí oceňovaným i Královéhradecký kraj.

Soutěž v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet byla spuštěna v květnu 2017 a končí 31.10.2017. V současné době je Královéhradecký kraj s počtem zhruba 1000 úspěšných řešitelů na 3. místě v rámci ČR. Vloni správně na otázky e-kvízu odpovědělo 1596 žáků, proto nyní znovu apelujeme na naše žáky, aby se soutěže s novými otázkami opět zúčastnili. Královéhradecký kraj bude již 3. rokem oceňovat školy s nejvyšším počtem úspěšných absolventů soutěžního kvízu, a to finančním darem ve výši nejméně 10 000 Kč. V loňském roce byly oceněny 2 základní a 2 střední školy.

Soutěž probíhá ve dvou věkových kategoriích 8-12 let, 13 a více let. Na základní soutěžní kvíz navazuje 9 e-learningových lekcí zaměřených na problematiku elektronické bezpečnosti. Lekce mohou být využity pedagogy v rámci výuky. Úspěšní řešitelé e-kvízu se mohou zúčastnit i nadstavbové soutěže Kvíz PLUS, ale této možnosti využilo do dnešního dne zhruba 25 žáků z Královéhradeckého kraje. Každý kraj uspořádá po ukončení soutěže mezi nejrychlejšími řešiteli Kvízu PLUS soutěž o hmotné ceny. Každý měsíc jsou losováni v rámci ČR výherci e-kvízu a Kvízu PLUS, kteří vyhrávají mobilní telefon. V červnovém losování měla štěstí žákyně ZŠ Rokytnice v Orlických horách, Julie Klimišinová.

Projekt je realizován pod záštitou Asociace krajů ČR a Národního centra kybernetické bezpečnosti. V rámci projektu jsou kromě e-learningových kurzů pro žáky a studenty, připraveny lekce pro učitele, rodiče i veřejnost, sociální pracovníky a policisty. V loňském roce byly představeny videospoty pro seniory. V tomto roce budou nově realizovány prezenční semináře či připraveny videospoty pro děti z nízkoprahových zařízení. V rámci projektu je tedy pamatováno na širokou veřejnost, neboť nebezpečí číhající ve virtuálním prostředí je širokospektré a bohužel i zákeřné. Přibývá případů řešených PČR. Spoustu zajímavých a důležitých informací nabízí i vynikající projekt E-bezpečí, https://www.e-bezpeci.cz/.