Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013

19. 7. 2013 Autor: Dita Kosová

Dne 27. 6. 2013 proběhla prezentace výsledků výzkumu týkající se rizikového chování dětí na internetu, který se kdy na území České republiky konal. Odkaz zaslal Mgr. Vladimír Sklenář z MŠMT.

Zde Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D., vedoucí centra PRVoK na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého Olomouc a Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost, Seznam.cz, představili doposud největší výzkum týkající se chování dětí na internetu (vzorek více jak 21 000 dětí).

Tento rozsáhlý výzkum ukazuje, že téměř 51 % dětí do 18 let má zkušenost s nějakou formou kyberšikany. Mezi nejčastější druhy kyberšikany, se kterými se dotazované děti setkaly, patří verbální útoky (33 %), obtěžování za pomoci prozvánění (24 %) a vyhrožování či zastrašování (17 %). Mezi jevy, které mají oproti výzkumu z minulého roku rostoucí tendenci, patří nejčastěji vydírání a krádež identity. Ale i k těmto formám šikany potřebujete útočníky. Samy děti se ve výzkumu přiznávaly k tomu, že jsou mnohdy autory kyberšikany vůči jiným dětem. Přiznaly se, že se nejčastěji uchylují k verbálním útokům (11 %) a obtěžování prozváněním (6 %).

Prezentaci týkající se chování dětí na internetu lze nalézt a stáhnout na této webové adrese: http://www.bezpecnyinternet.cz/ke-stazeni/bezpecny_internet_prezentace.pdf .

.