Vyhodnocení projektu Kraje pro bezpečný internet (KPBI) za rok 2014

5. 1. 2015 Autor: Dita Kosová

V r. 2014 se náš kraj poprvé zapojil do projektu KPBI spolu s dalšími 7 kraji v republice. Účast našich registrovaných uživatelů stránek www.kpbi.cz, které přináší cenné informace o bezpečnějším pohybu na internetových sítích je druhým nejvyšším v republice. Registrováno bylo v našem kraji 3 409 žáků, z nichž úspěšnými řešiteli soutěže pro žáky se stalo 650 z nich. Vylosovaní výherci byli odměněni členkou Rady Královéhradeckého kraje a zástupci společnosti Microsoft, s. r. o. a Safer internet.cz dne 16.12.2014.

V mladší kategorii do 12 let se úspěšnými řešiteli stalo 116 žáků ze 32 škol a Domu dětí a mládeže Domino Hronov. Vylosováni byli: Jiří Řezáč – ZŠ SEVER, Hradec Králové; Tim Yefremov – ZŠ a MŠ Josefa Gočára, Hradec Králové; Klára Prokopcová - Gymnázium Trutnov, Jiráskovo náměstí 325.

Ve starší kategorii nad 13 let se do soutěže pro žáky úspěšně zapojilo 534 ze 44 škol (z toho 21 ZŠ, 20 SŠ, 3 Vyšší odborné a SŠ) + Speciální základní škola Augustina Bartoše (1 žák), Středisko volného času Trutnov (1 žák). Odměněni byli tito žáci: Jan Kovalský – SPŠ, SOŠ a SOU Hradec Králové; Karel Chlumský – Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové; Dominik Machula – SŠ hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují.

Nejvíce úspěšní byli žáci následujících 5 škol:

1. Gymnázium Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 - 103 žáků;

2. Střední škola propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí, Náchodská 285 - 102 úspěšných řešitelů e-kvízu;

3. Střední průmyslová škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hradec Králové - 81 úspěšných řešitelů;

4. Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická Nová Paka Kumburská 740 - 54 úspěšných žáků;

5. Základní škola SEVER Hradec Králové - 38 úspěšných žáků.

Všem úspěšným řešitelům děkujeme za účast v soutěži a věříme, že informace získané nejen v této soutěži, ale volně dostupné na stránkách www.kpbi.cz budou nadále rozšiřovat znalosti i jiných cílových skupin (pedagogů, sociálních pracovníků, rodičů, policistů). Společnost Microsoft s. r. o. dodala do soutěže hodnotné ceny a Královéhradecký kraj je pro všechny vylosované výherce ještě doplnil. Náš kraj se rozhodl i nadále tento projekt podporovat. Tvůrci projektu budou na jeho vylepšování ještě pracovat.

Tisková zpráva o projektu byla též s fotografiemi zveřejněna dne 19. 12. 2014 na http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/v-kralovehradeckem-kraji-se-do-projektu-kraje-pro-bezpecny-internet-zapojilo-650-deti-75414/.

Protože jsme si vědomi nebezpečí, který virtuálnís svět přináší, proběhly v r. 2014 celkem 3 semináře pořádané Krajským úřadem Královéhradeckého kraje. Proškoleni byli ředitelé středních a speciálních škol v obdobném projektu s názvem "Seznam se bezpečně" a pedagogům byl určen seminář v rámci projektu E-bezpečí "Bezpečnější pohyb žáků v počítačovém prostředí".

Elektronický svět přináší nečíhá jen dnes za každým rohem, ale nikdy nevíme, zda nebudou některá data zneužita i za několik let....