Vyhodnocení krajské konference Šikana a kyberšikana ve školách

19. 11. 2013 Autor: Dita Kosová

Konference se uskutečnila dne 6. 11. 2013 v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Téma konference bylo vybráno na základě dotazníkové šetření ve školách. Vzhledem ke skutečnosti, že se šikana objevuje na všech typech škol a kyberšikana je poměrně nový jev, který se díky rozmachu elektroniky (mobilních telefonů, počítačů a různých sociálních sítí) stává stále častěji součástí moderní doby, která ovšem s sebou nese spoustu problémů vedoucích někdy až k sebevraždám obětí, rozhodl se odbor školství Krajského úřadu uspořádat ve spolupráci se Školským zařízením pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Královéhradeckého kraje konferenci na toto téma.

Akce se zúčastnilo 86 posluchačů, řada z nich pracuje na pozici školních metodiků prevence, dále zde byli pedagogové od mateřských škol po střední, zaměstnanci školských zařízení, zaměstnanci Pedagogicko-psychologické poradny KHK, ale i soukromé osoby zajímající se o tuto problematiku. Ve foyer se prezentovalo několik nestátních neziskových organizací působících v Královéhradeckém kraji včetně hostujícího Národního centra bezpečnějšího internetu z Prahy 8. Za výborné občerstvení děkujeme Střední škole služeb, obchodu a gastronomie, Hradec Králové.

Konferenci zahájila Mgr. Táňa Šormová, členka Rady Královéhradeckého kraje pro oblast školství. První příspěvek přednesla Ing. Radka Heřmánková, zaměstnankyně oddělení prevence a speciálního vzdělávání MŠMT. Přítomné seznámila s aktivitami MŠMT v oblasti prevence rizikového chování. První odborný příspěvek s názvem "Jak účinně a bezpečně řešit školní šikanu a kyberšikanu?" přednesl PhDr. Michal Kolář, spoluautor nového Metodického pokynu MŠMT k řešení šikanování ve školách a školských zařízeních, čj. MSMT- 22294/2013-1, který se touto problematikou zabývá více než 20 let.

Po jeho příspěvku následovaly kratší vstupy různých pro školu participujících organizací. Příspěvek s názvem "Šikana - vzrůstající agresivita ve školách" přednesly metodičky prevence při Pedagogicko-psychologické poradně KHK, Mgr. Helena Kudelová a Mgr. Zdenka Ženatová. Následoval příspěvek Mgr. Vratislava Holečka, vedoucího Školského poradenského pracoviště Mozaika, Hradec Králové, s názvem "Praktické zkušenosti z léčení vztahů mezi žáky základních škol v Hradci Králové". Dále následoval příspěvek Mgr. Markéty Exnerové, DiS., ze Semiramis o. s., s názvem "Možnosti práce se šikanou na ZŠ v rámci programu všeobecné primární prevence rizikového chování". Vzhledem k tomu, že šikana i kyberšikana mohou naplňovat skutkovou podstatu trestných činů (provinění), byli pozvání i zástupci PČR a Probační a mediační služby ČR (PMS ČR). Nprap. Jan Čížkovský přednesl příspěvek "Šikana a kyberšikana z pohledu PČR, Mgr. Denisa Gilányi, vedoucí střediska PMS ČR v Hradci Králové, posluchačům přiblížila jejich práci s agresory v příspěvku "Šikana v kontextu restorativní justice". Po polední přestávce přednesl bez prezentace Bc. Jiří Kratochvíl, kurátor pro mládež z Magistrátu města Hradec Králové, příspěvek  s názvem "Šikana a kyberšikana z pohledu OSPOD, týkající se konkrétního postupu v jednom z případů, které v rámci OSPOD řešili. Konferenci ukončil delším vstupem doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D., děkan PdF UHK. Příspěvkem s názvem "Šikana a kyberšikana: proč to děti dělají?" shrnul i uzavřel celou akci.

Všem vystupujícím ještě jednou děkujeme za líbivé příspěvky a cenné informace (příspěvky jsou zveřejněny v přílohách). A všem posluchačům přejeme, aby se jim dařilo včas odhalovat tento fenomén, aby s ním uměli dobře pracovat a následky pro oběti, agresory i celé třídní kolektivy byly co nejmírnější.

Na základě zpětné vazby lze říci, že akce přinesla kladné ohlasy. Bohužel nebylo dostatek času na diskusi, za což se všem aktérům omlouváme. Na podzim příštího roku uspořádá Krajský úřad Královéhradeckého kraje další konferenci, zřejmě na téma záškoláctví.

Soubory ke stažení