Systém výkaznictví preventivních aktivit ve školách

22. 6. 2016 Autor: Dita Kosová

Za podpory MŠMT byl vytvořen týmem pracovníků Kliniky adiktologie 1. LF UK v r. 2015 Systém výkaznictví preventivních aktivit (SV) ve školách. Nyní je ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání zaváděn prostřednictvím okresních metodiků prevence při PPP KHK do škol.

Vážené kolegyně a vážení kolegové,

rádi bychom vás požádali o spolupráci při zavádění Systému výkaznictví preventivních aktivit (SV) ve školách.

V minulém školním roce pilotně ověřován v několika krajích. SV je nástroj pro shromažďování a evidenci optimálního objemu informací o činnostech v oblasti školské PPRCH za uplynulý školní rok. Vychází z koncepce minimálního preventivního programu. Měl by být srozumitelný, časově únosný a jednotný pro všechny školy a školská zařízení v ČR. Jedná se o zásadní systémové opatření ve výkaznictví v primární prevenci, které má zásadně přispět k získání jednotných dat a přehledu preventivních aktivit i výskytu rizikového chování. Používání SV přináší benefity na úrovni všech profesionálů ve školské linii prevence.

Pro školy spočívá v možnostech:

• evidence preventivních aktivit v průběhu celého roku,

• generování přehledného PDF dokumentu – sumarizace preventivních aktivit, v uplynulém období pro potřeby dotací, kontroly apod.

Školy se mohou do systému zapojit na základě přihlášení, vložení IČO školy. Údaje by měly být vyplněny v průběhu června až září 2016.

Výkaz se skládá ze 7 částí s názvy: ŠMP, specifická prevence týkající se jednotlivých projevů RCH, preventivních programů, nespecifické prevence, práce s dalšími cílovými skupinami, evidence typů a míry RCH, kvalitativního hodnocení šk. roku, výkazu preventivních aktivit.

Přináší benefity pro metodiky v pedagogicko-psychologické poradně i krajské školské koordinátory prevence.

Bližší informace včetně instruktážních videí lze nalézt na http://www.nuv.cz/t/system-vykaznictvi-preventivnich-aktivit .

Technickou podporu a řešení problémů zajišťuje NÚV na e-mailu vykazy.prevence@nuv.cz

Rádi bychom vás požádali o spolupráci při zavádění Systému výkaznictví preventivních aktivit (SV) ve školách a přispěli tak k jeho co nejširšímu rozšíření a pokrytí v rámci ČR.

Autor: Dita Kosová