Mezinárodní projekt ProYouth

20. 2. 2013 Autor: Dita Kosová

Projekt je zaměřený na online prevenci a včasnou intervenci u poruch příjmu potravy. Program je anonymní, bezplatný, k dispozici v českém jazyce.

Na www.proyouth.eu je volně ke stažení příručka pro školní praxi s postupy, co dělat, když žák/žákyně, student /studentka trpí poruchou příjmu potravy, jak ve škole rozpoznat známky onemocnění, co je v kompetenci školy, jaké jsou možnosti spolupráce s rodinou a odborníky a další praktické informace.

Po seznámení se s projektem zvažte, zda budete informovat o adrese www.proyouth.eu své žáky či studenty, např. i formou letáčku na nástěnce.

Za tým ProYouth prof. MUDr. Hana Papežová, CSc., z Psychiatrické kliniky 1. LF UK, uvádí, že ze zkušeností víme, že možnost využít anonymní pomoci přes internet je u mladých lidí velmi vítána. U poruch příjmu potravy často stud a strach ze stigmatizace brání vyhledat odbornou pomoc osobně (okolí nemocného často o potížích vůbec nemusí vědět). Anonymní pomoc přes internet do jisté míry pomáhá tuto bariéru překonat.

Program nemůže nahradit odbornou léčbu, může však pomoci takovou léčbu nalézt. V programu jsou k dispozici např. online chaty s psychology, specialisty na poruchy příjmu potravy, kteří mohou doporučit vhodnou formu léčby a kontakty na odborníky.

Cílem týmu ProYouth je informovanost co největšího počtu lidí, aby ho mohl využít ten, kdo ho potřebuje.