Státní zdravotní ústav (SZÚ)

18. 4. 2014 Autor: Dita Kosová

SZÚ je příspěvkovou organizací ministerstva zdravotnictví. Jeho postavení a úkoly jsou stanoveny § 86 zákona č. 258/2000 Sb.,o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a opatřením ministryně zdravotnictví čj: 31334/2002 ze dne 17. 12. 2002. Sídlem ústavu je Praha.

Státní zdravotní ústav na http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/skola-a-zdravi nabízí akreditované vzdělávací programy: 1.   Učíme se navzájem, 2. Jak se stát školou podporující zdraví, 3. Prevence úrazů a násilí na základních školách, 4. Prevence poruch příjmu potravy, 5. Jak se (ne)stát závislákem, 6. Vzdělávání v oblasti prevence HIV/AIDS, 7. Minimalizce rizika vzniku dopravního úrazu, první pomoc při dopravní nehodě, 8. Normální je nekouřit, 9. Vyhodnocování pokroků dětí v MŠ, které využívají Kurikulum podporavy zdraví v MŠ SUKy, 10. Třídní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání s využitím Kurikula podpory zdraví v MŠ (TVP), 11. IDNI MŠPZ, 12. Pyramidáček - seminář pro pedagogy mateřských škol, 13. Výživa pro pedagogy. 

Dále jsou na jejich stránkách ke stažení odkazy týkající se Studie Semilongitudinální sledování somatického vývoje a úrazovosti školních dětí 2009-2011 či  Studie zdraví a životního stylu dětí a školáků. Je zde např. plakát Sedíme zdravě. Informace k tomu, "Jak vybrat školní brašnu?". Další sekce je věnována aktuálním tématům Bezpečnosti a ochrany zdraví ve školství v České republice. SZÚ nabízí  Interaktivní programy pro děti - Pyramida zdravé výživy, Můžeš předejít úrazu?, Týká se mě násilí?  Správnou výživou proti anorexii a bulimii. Dále je zde doporučení MŠMT určené vedení školy při nákupu školního nábytku.

Doporučujeme projít si i následující odkaz http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi.