Soutěž Frankofonie 2016

6. 1. 2016 Autor: Daniel Horáček

Ministerstvo zahraničních věcí spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Francouzským institutem, Velvyslanectvím Francouzské republiky v Praze a velvyslanectvími frankofonních zemí pořádá v rámci Dnů Frankofonie pro žáky základních a středních škol v České republice soutěž Frankofonie 2016

Soutěž bude tvořena vědomostním kvízem a výtvarnou soutěží.

Vědomostní kvíz bude zveřejněn na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí (www.mzv.cz/frankofonie) ode dne 1. února 2016 a bude ukončen 29. února 2016 (v 16. hod). Tento kvíz je určen pouze pro žáky středních škol. Jeho vypracování bude možné pouze on-line .

Žáci základních škol a středních škol budou mít za úkol realizovat také výtvarnou práci (kresbu, malbu nebo fotografii ve formátu maximálně A3, DVD záznam nebo prezentaci v PowerPointu) za využití významu aspoň tří „z deseti slov Frankofonie pro rok 2016“, které vyhlásila centrála OIF (Mezinárodní Organizace Frankofonie) v Paříži. Jde o následující slova (v závorce je uvedena země, která daný výraz používá):

Chafouin (Francie), Fada (Francie), Pouderie (Kanada-Québec), Dépanneur (Canada-Québec), Lumerotte (Belgie), Dracher (Belgie), Ristrette (Švýcarsko), Vigousse (Švýcarsko, Tap-tap (Haiti) Champagné (Kongo).

Výtvarné práce bude nutné zaslat nejpozději dnem 26.2.2016 na adresu: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Odbor veřejné diplomacie, Loretánské nám. 5, 118 00 Praha 1.

Každá práce musí být podepsána, opatřena jménem a příjmením autora, jeho datem narození, jménem vyučujícího, třídou a přesnou adresou školy, včetně e-mailového a telefonního kontaktu. Obálka bude označena: „Soutěž Frankofonie 2016“.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny dne 21. 3. 2016 v sídle Ministerstva zahraničních věcí, Černínském paláci, za přítomnosti výherců, kterým budou předány diplomy a ceny.