Komunikační soubor obsahující metodiku řešení krizových situací osob s poruchou autistického spektra a jejich rodin.

21. 9. 2016 Autor: Martin Odl

Na návrh Vládního výboru pro zdravotně postižené občany byl vypracován dokument Podnět k řešení situace života osob s poruchou autistického spektra (dále také jen PAS) a jejich rodin, jehož cílem je přispět ke zlepšení situace těchto lidí a jejich rodinných příslušníků. Přílohou této zprávy je Komunikační soubor, který je složený z jednotlivých dílčích materiálů (Informační leták, Komunikační klíč v popisné i zkrácené verzi, Desatero komunikace s osobou s PAS, Průkaz osoby s PAS)

Vláda České republiky dne 8. února 2016 projednala a schválila dokument Podnět k řešení situace života osob s poruchou autistického spektra (dále také jen „Podnět“) a jejich rodin.

Cílem materiálu je především předcházet kritickým situacím, do kterých se rodiny s osobami s poruchou autistického spektra dostávají vzhledem k charakteru tohoto postižení, a také proto, že informovanost o této diagnóze je obecně malá. Materiál obsahuje deset oblastí, v nichž jsou spatřovány nejpalčivější problémy, se kterými se potýkají lidé s PAS a jejich rodiny.

Mezi tyto oblasti bylo také zařazeno téma týkající se informovanosti veřejnosti. Za tímto účelem byl vytvořen Komunikační soubor, jehož úkolem je výrazně usnadnit komunikaci odborné i laické veřejnosti s osobami s autismem a naopak, a zároveň změnit chování intaktní společnosti k lidem s tímto druhem znevýhodnění. Poruchy autistického spektra jsou celoživotní, některé projevy s věkem mizí, jiné se zase mohou objevit. Chování a jednání osob s PAS ovlivňuje mj. odlišné vnímaní, porozumění a sociální komunikace. Chování a projevy jsou u každého dítěte s PAS značně různorodé. Ke klíčovým odlišnostem je často přidružena přecitlivělost na různé podněty jako zvuky, světlo, barvy, pachy, doteky, apod. Z těchto důvodů jsou intaktní společností nepochopitelné jejich až neadekvátní reakce, afekty, repetitivní chování a další varianty projevů. Za tyto projevy jsou odsuzovány, odmítány, či pacifikovány.

Cílem Komunikačního souboru je přiblížit a ozřejmit pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům škol a školských zařízení jednoduché metodické postupy při komunikaci s dětmi, žáky a studenty s PAS, pro pochopení odlišností a předcházení náročných a vypjatých situací, které plynou z nedorozumění a nedostatku relevantních informací, předsudků a obav z projevů problémového chování.

Soubory ke stažení