Ekonomická olympiáda

16. 2. 2017 Autor: Martin Odl

Ekonomická olympiáda (EO) je celorepubliková soutěž ve znalostech z ekonomie a z financí, která je určená studentům středních škol. Vychází z rámcových vzdělávacích programů MŠMT a svým pojetím přispívá k dalšímu rozvíjení klíčových schopností a znalostí studentů v tomto oboru.

Cílem Ekonomické olympiády je vyhledávat mezi českými středoškoláky nejnadějnější budoucí ekonomy a ty v jejich rozvoji dále podporovat, rozvíjet a vytvořit jim dobrý odrazový můstek pro další studium, praxi a kariéru. Celonárodní ekonomická soutěž je propojí s ekonomy a experty, kteří je mohou na jejich studijní a kariérní cestě dále inspirovat a podporovat. Studenti mohou také vyhrát stáže a hodnotné ceny, které Ekonomické olympiádě poskytují partneři projektu.

Ekonomická olympiáda je jednotná pro celé území České republiky a je organizovaná v soutěžních kolech. Termíny konání jednotlivých kol jsou zaznamenány v harmonogramu EO a jsou závazné.

Jedná se o soutěž postupovou, soutěžící tedy začíná ve školním kole, pokud je úspěšný, postupuje do krajského kola a případně do finále (tento postup je závazný a nelze ho obejít ani zkrátit). V jednotlivých kolech soutěže jsou soutěžícím předkládány k řešení soutěžní úlohy. Více informací o struktuře a obsahu testů najdete níže.

Otázky do soutěže a koncepci Ekonomické olympiády spoluvytváří ekonomové a odborníci zInstitutu ekonomického vzdělávání (INEV) a České národní banky (ČNB).Garance Ekonomické olympiády a organizace

Ekonomickou olympiádu organizačně zajišťuje Institut ekonomického vzdělávání z.ú. (INEV) a je zaštítěna Českou národní bankou. Soutěž odborně garantuje Institut ekonomického vzdělávání, správní rada se skládá z ekonomů z České národní banky a Vysoké školy ekonomické. Ekonomická olympiáda má podporu České bankovní asociace. Správní rada INEV je řídícím orgánem soutěže, výkonným orgánem je ředitel Ekonomické olympiády.

Ekonomická olympiáda má k dispozici vysoce kvalifikované odborníky (autory úloh, lektory, konzultanty a organizační pracovníky) převážně z řad pedagogů, vědeckých pracovníků, odborníků z praxe a vysokoškolských studentů.

Úrovně organizace Ekonomické olympiády

• Školní kola: ředitel školy a pověřený učitel s pomocí online testovacího systému Institutu ekonomického vzdělávání a podpory ze strany organizátorů

• Krajská kola: Institut ekonomického vzdělávání ve spolupráci s krajskými úřady, univerzitami a středními školami

• Finále: Institut ekonomického vzdělávání a Česká národní banka

Kola soutěže

Ekonomická olympiáda je tříkolová a skládá se ze školního kola, krajského kola a finále.

Školní kola

Školní kola probíhají a jsou organizovány na konkrétních školách pověřenými učiteli, či vedením školy. Jsou tři způsoby, jak studenti absolvují školní kolo:

a) Škola nechá své studenty napsat test zaslaný organizátory Ekonomické olympiády. Test trvá 40 min a skládá se z 20 multiple choice otázek. Test může být psán v online formě (doporučeno díky automatické opravě ihned po napsání testu a nízké organizační a administrativní náročnosti), či v tištěné formě (testy studentů je nutné opravit a zaslat na adresu institutu pro účely archivace).

Do krajského kola postupuje jeden student s nejvyšším počtem bodů v rámci své školy. Dále postupuje několik dalších studentů, kteří získali nejvyšší počet bodů v rámci daného kraje. V krajském kole je prostor pro postup až pro pět studentů na jednu školu v kraji, proto je tato varianta školám doporučována.

b) Škola vybere pouze jednoho studenta, který bude v krajském kole reprezentovat celou svou školu.

c) Pokud škola Ekonomickou olympiádu neorganizuje, student se může do soutěže přihlásit sám skrze registrační formulář zde(link) a účastní se rovnou krajského kola EO. Organizátoři si vyhrazují právo podrobit takto přihlášené studenty testovým úlohám, a to obzvláště v případě, kdy se tímto způsobem přihlásí více studentů z jedné školy.

Krajská kola

Krajské kolo je organizováno Institutem ekonomického vzdělávání (INEV) ve spolupráci s krajskými úřady, univerzitami a středními školami, důraz je kladen na dobrou dostupnost pro studenty v daném kraji. Studenti jsou testováni na základě písemného testu, který se skládá z otázek multiple choice a otázek vypisovacích.

Do finále postupují z každého kraje 2 studenti, dále pak 22 studentů, kteří měli nejlepší bodové hodnocení v rámci celé České republiky. Celkem postoupí do finále EO 50 studentů.

Finále

Finále probíhá v Praze formou písemné a následně i ústní zkoušky. Z 50 finalistů postupuje do užšího výběru 10 nejlepších, kteří budou obhajovat své znalosti ústně, před odbornou porotou. Na základě rovného hlasování volí poté porotci vítězná místa. Po vyhlášení výsledků následuje slavnostní večer s občerstvením, kde se finalisté setkávají s ekonomy, organizátory EO a partnery projektu.

Soubory ke stažení