Žádost o sdělení, zda bylo a případně k jakému datu postoupeno KÚ jako odvolacímu orgánu odvolání proti usnesení č.j. 785/A/2013/VÚP/K

13. 3. 2014 Autor: Vladimír Kučera

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
25.02.2014 IZ-11/VZ/2014 06.03.2014

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad | oddělení stížností a dozoru obcí vkucera  | Mgr. Vladimír Kučera│585 |vkucera@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na Vaši žádost o informace ze dne 25.02.2014

Vážená paní,

dne 27.02.2014 byla Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) doručena Vaše žádost ve smyslu zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), v níž požadujete poskytnutí informací, resp. sdělení zda bylo, případně k jakému datu, postoupeno krajskému úřadu jako nadřízenému orgánu Vaše odvolání proti usnesení č.j. 785/A/2013/VÚP/KR odboru výstavby, územního plánování a životního prostředí Městského úřadu Žacléř a dále žádáte o sdělení, zda byl dosavadní postup ve věci ze strany Městského úřadu Žacléř zákonný.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-11/VZ/2014, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O předání potřebných podkladů k vyřízení žádosti byly požádány věcně příslušné odbory krajského úřadu, odbor životního prostředí a zemědělství a odbor územního plánování a stavebního řádu.

Odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu na dotaz k Vašemu odvolání uvedl, že s ohledem na skutečnost, že se jedná o jednotlivá procesní rozhodnutí v rámci územního řízení na stavbu „Kanalizace Rýchory“, k jejímuž umístění byl příslušný obecný stavební úřad Městského úřadu Žacléř, je odvolacím orgánem pro uvedená usnesení odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu.

Odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu k Vašemu dotazu uvedl, že Vámi uvedené odvolání proti usnesení č.j. 785/A/2013/VÚP/KR odboru výstavby, územního plánování a životního prostředí Městského úřadu Žacléř dosud nebylo předáno.

K otázce posouzení zákonnosti dosavadního postupu Městského úřadu Žacléř ve věcech týkajících se územního řízení na stavbu „Kanalizace Rýchory“, krajský úřad uvádí, že nespadá pod informační povinnost podle InfZ.

V souladu s ustanovením § 2 odst. 4 InfZ se totiž povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Informací se podle ustanovení § 3 odst. 3 InfZ pro účely InfZ rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního.

Požadavek posouzení zákonnosti postupu odpovídá požadavku na sdělení názoru a tudíž vytváření nové informace, která v době podání žádosti ještě neexistovala. Krajský úřad navíc bez konkrétní znalosti případu a souvisejícího spisového materiálu nemůže izolovaně posuzovat zákonnost či nezákonnost jednotlivého úkonu či aktu správního orgánu. K přezkoumávání zákonnosti rozhodnutí a řízení, které vydání rozhodnutí předcházelo, slouží řádné (odvolání) a případně mimořádné (přezkumné řízení) opravné prostředky ve smyslu zákona číslo 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (ustanovení § 89 a následující u odvolání a ustanovení § 94 a následující u přezkumného řízení).

S pozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA

vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad