Odpověď na žádost o informace ze dne 17.02.2015

16. 3. 2015 Autor: Miroslava Hlavová

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
17.02.2015 IZ-15/VZ/2015 06.03.2015

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad | oddělení stížností a dozoru obcí    | Miroslava Hlavová│472 | mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace zedne 17.02.2015

Vážený pane,

dne 23.02.2015 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které žádáte o níže uvedené informace, cit:

  • „zaslání seznamu školských a obdobných zařízení na území vašeho kraje, která byla zřízena krajem nebo jednotlivými obcemi na území kraje a která mají ubytovací či stravovací kapacitu;
  • informaci o tom, která z těchto zařízení mají ve své zřizovací listině povolenu doplňkovou činnost odpovídající hostinské činnosti a/nebo ubytovacím službám a která z těchto zařízení takovou činnost skutečně provozují a poskytují ubytovací či pohostinské služby široké veřejnosti včetně kapacity lůžek a míst;
  • sdělení výsledků hospodaření těchto zařízení, jejichž kontrolu kraj ve smyslu ust. § 15 odst. 2 zák. č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, v platném znění provádí. V této souvislosti žádáme především o informace týkající se použití event. zisků školských zařízení získaných z doplňkových činností povolených ve zřizovacích listinách;  
  • o tom, zda byla vůči některým ze zařízení provedena kontrola z hlediska souladu s právními předpisy, hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti při nakládání s veřejnoprávními prostředky, ať už byly organizaci poskytnuty z jeho rozpočtu či jiných veřejných zdrojů a případně shledána porušení zákona o rozpočtových pravidlech nebo zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů nebo zřizovací listiny s ohledem na nedostatky ve vedení odděleného účetnictví, v nakládání s finančními prostředky zřizovatele apod.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-15/VZ/2015, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byl požádán věcně příslušný odbor školství krajského úřadu.

Odbor školství krajského úřadu se Vaší žádostí podrobně zabýval a k Vašim požadavkům uvedeným ve čtyřech bodech žádosti přikládá tabulkově zpracovaný přehled příspěvkových organizací Královéhradeckého kraje, ubytovací kapacitu (rozdělenou, zda se jedná o domov mládeže/internát, počet lůžek, ubytovací služby – povolená doplňková činnost), stravovací kapacitu (rozdělenou, zda se jedná o školní jídelnu/výdejnu, hostinskou činnost – povolená doplňková činnost), hospodářský výsledek za tok 2014 (hlavní činnost a doplňková činnost), přehled provedených kontrol u příspěvkových organizací (s rozlišením, zda se jednalo o kontrolu účetnictví, PAM, rozpočet) a porušení rozpočtové kázně. Údaje uvedené v tabulce doplňuje následujícím komentářem.

Počet lůžek (druhý sloupec v přiložené tabulce uvedený v ubytovací kapacitě), je uveden v souladu s výkazy Z19-01 o školském ubytovacím zařízení dle skutečného stavu k 31.10.2014 a může se lišit od počtu lůžek zapsaného v rejstříku škol a školských zařízení.

Střední škola potravinářská, Smiřice, Gen. Govorova 110 ubytovává pouze v rámci hostinské činnosti, tudíž nevyplňuje výše uvedený výkaz. Počet lůžek je tedy uveden dle stavu zapsaného v rejstříku škol a školských zařízení.

Hospodářský výsledek (třetí sloupec v přiložené tabulce) je uveden souhrnně za hlavní činnost a souhrnně za doplňkovou činnost, tzn., že pokud má příspěvková organizace více doplňkových činností, hospodářský výsledek je uveden za všechny dohromady. Samostatně tyto údaje nejsou k dispozici.

Porušení rozpočtové kázně (poslední sloupec) je uvedeno pouze u jednoho subjektu. U vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy, Rychnov nad Kněžnou, U Stadionu 1166  došlo k porušení rozpočtové kázně v tom směru, že příjemce dotace použil prostředky v rozporu s účelem poskytnuté dotace. Při hospodaření se státními prostředky byla porušena zákonná povinnost stanovená § 160 odst. 1 písm. d) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění účinném v kontrolovaném období. Nesouviselo to s doplňkovou činností.

Obecně k obsahu Vaší žádosti je nutno zdůraznit, že požadované informace poskytujeme pouze o příspěvkových organizacích zřízených Královéhradeckým krajem, neboť o příspěvkových organizacích jiných zřizovatelů (obcí) tyto informace krajský úřad nemá k dispozici, ani není povinností krajského úřadu je zjišťovat či evidovat.

Kontrolu příspěvkových organizací provádí krajský úřad nikoliv ve smyslu zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ale ve smyslu zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

Veškeré zisky z doplňkové činnosti jsou v souladu se zákonem vždy použity na hlavní činnost.

S pozdravem

 

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad

Soubory ke stažení