Odpověď na žádost o informace doručenou dne 31.01.2018

20. 2. 2018 Autor: Vladimír Kučera

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 31.01.2018
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-21/OP/2018

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 472 
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 12.02.2018

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 31.01.2018

Vážený pane magistře,

dne 31.01.2018 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte poskytnutí následující informace, citace:

„Sdělení, zda má místně příslušný orgán ochrany přírody povinnost dle vyhlášky č. 64/2011 Sb. označit odpovídajícím způsobem PP Čertovy hrady a to mj. rovněž dle dosud stále platného a schváleného plánu péče na období 2010-2019, v době před plánovaným (znovu)vyhlášením PP a to vč. pruhového značení.

Sdělení, která úřední osoba krajského úřadu je odpovědná za skutečnost, že v současné době není PP Čertovy hrady v terénu označena odpovídajícím způsobem dle vyhlášky č. 64/2011 Sb.

Výčet managementových zásahů a opatření za posledních 10 let v PP Čertovy hrady hrazených krajským úřadem, resp. Královéhradeckým krajem, vč. průběžného obnovování značení PP v terénu dle platných plánů péče o PP, s uvedením zhotovitelů prací a celkových nákladů vč. DPH.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-21/OP/2018, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu, který k Vámi požadované informaci uvedl následující.

Ad první požadavek: Způsob označení zvláště chráněných území, ptačích oblastí, evropsky významných lokalit, památných stromů, smluvně chráněných území a smluvně chráněných památných stromů v terénu stanoví ustanovení § 10 vyhlášky číslo 64/2011 Sb., o plánech péče, podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území (dále také „vyhláška č. 64/2011 Sb.“). Zákon číslo 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZOPK“) v příslušných ustanoveních (§ 39 odst. 2, § 42 odst. 5, § 45c odst. 1, § 45e odst. 7 a § 47 odst. 3) taxativně nestanoví povinnost krajům či krajským úřadům označit přírodní památky a přírodní rezervace, na rozdíl od evropsky významných lokalit, kde krajské úřady ve svém správním obvodu (nejde-li o národní parky, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace, národní přírodní památky a ochranná pásma těchto zvláště chráněných území anebo o vojenské újezdy) mají taxativně povinnost označovat evropsky významné lokality dle ustanovení § 77a odst. 4 písm. l) ZOPK. Královéhradecký kraj i přes tuto skutečnost ve shodě s Metodikou vyhlašování přírodních rezervací a přírodních památek vydanou Ministerstvem životního prostředí dne 20.12.2011, označení zvláště chráněných území vnímá jako součást péče o zvláště chráněná území a toto označení provádí v souladu s principy účelnosti, efektivnosti a hospodárnosti, kterými je obecně vázán. Ve zvláště chráněných územích, která jsou v působnosti krajského úřadu, resp. Královéhradeckého kraje je každoročně stav jejich označení kontrolován s naplánováním jeho obnovy či oprav. Jednoduché opravy (zejména výměnu cedulí se státním znakem v řádu jednotlivých kusů) si krajský úřad zajišťuje vlastními silami.

Ad druhý požadavek: Zvláště chráněné území, přírodní památka Čertovy hrady je od 01.01.2017 v gesci oprávněné úřední osoby Mgr. Kateřiny Maškové, oddělení ochrany přírody a krajiny, odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu (do 31.12.2016 zvláště chráněné území, přírodní památka Čertovy hrady náležela do působnosti oprávněné úřední osoby Jana Nováka).

Ad třetí požadavek: Zvláště chráněné území, přírodní památka Čertovy hrady není ke dni podání žádosti o informace označena v terénu odpovídajícím způsobem dle vyhlášky č. 64/2011 Sb. Poslední kontrola zaměřená na stav označení přírodní památky proběhla krajským úřadem v roce 2016 s tím, že území bylo označeno 1 tabulí s malým státním znakem, pruhové značení bylo shledáno jako poškozené, místy zcela chybějící se závěrem, že je nezbytné provést (znovu)vyhlášení přírodní památky podle zákona tak, aby zřizovací právní předpis (tj. nařízení Rady Královéhradeckého kraje) - odpovídal platným právním předpisům (ZOPK; pozn.: přírodní památka byla vyhlášena v roce 1949). Nezbytným podkladem pro zahájení procesu vyhlášení zvláště chráněného území je dle ZOPK plán péče o toto území. Plán péče měl být zpracován v roce 2017, k vyhlášení přírodní památky s označením hranic dle vyhlášky č. 64/2011 Sb. mělo dojít počátkem roku 2018. Vzhledem ke skutečnosti, že jste svým přístupem znemožnil řádné vyhotovení, předání a projednání plánu péče o přírodní památku s dotčenými subjekty, Královéhradecký kraj zřejmě přírodní památku vyhlásí až v závěru roku 2018, popř. v roce 2019, kdy bude zpracován nový plán péče jiným zhotovitelem a projednán návrh na vyhlášení se všemi dotčenými subjekty dle ustanovení § 40 ZOPK včetně nezbytného vyhotovení geodetických prací spojených s novým vymezením hranic přírodní památky (záznam podrobného měření změn). Do doby nového vyhlášení přírodní památky dojde pouze k označení přírodní památky Čertovy hrady novou tabulí s malým státním znakem. Královéhradeckým krajem nebyly za posledních 10 let hrazeny žádné managementové zásahy a opatření v PP Čertovy hrady, neboť dosud platný plán péče o toto území žádná opatření, která by měla být hrazená či zajišťovaná Královéhradeckým krajem, samostatně nenavrhuje.

Požadovanou informaci zasíláme na Vámi uvedenou elektronickou adresu.

S pozdravem

„otisk razítka“

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

(dokument je elektronicky podepsán)