Odpověď na žádost o informace doručenou dne 30.04.2020

18. 5. 2020 Autor: Miroslava Hlavová

mediální politika kraje

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.:
ZE DNE: 29.04.2020
NAŠE ZNAČKA: KUKHK-IZ-43/OP/2020

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí 
LINKA: 495 817 472 
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 15.05.2020

Počet listů: 4
Počet příloh: 1/el. dokument
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 30.04.2020

Vážený pane předsedo,

dne 30.04.2020 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte, v souvislosti s Vaší připravovanou analýzou mediální politiky všech krajů, odpovědí na následující dotazy, citace textu:

  • 1.„Jaká média (včetně TV vysílání, rozhlasu, tištěných periodik, sociálních sítí atp.) kraj provozuje přímo, případně jaká média má kraj smluvně zajištěné od jiných poskytovatelů?
  • 2. Má kraj interní předpisy pro tvorbu obsahu provozovaných nebo smluvně zajištěných médií? Pokud ano, poskytněte, prosím, tyto interní předpisy ve vztahu ke konkrétním médiím.
  • 3. Ustavil kraj jeden nebo více dohledových orgánů pro provoz médií? Pokud ano, poskytněte, prosím, aktuální interní předpisy upravující činnost všech těchto dohledových orgánů.
  • 4. Pokud kraj provozuje nebo má jinak zajištěné tištěné periodiku, prosím zodpovězte následující otázky:
    1. a) Pokud má kraj ustaven k vydávání periodické tiskoviny dohledový orgán (viz. bod 3 Žádosti) jaké je jeho aktuální složení? Kolik jeho členů tvoří zastupitelé z řad opozice?
    2. b) V souvislosti s dotazem 4a má takový orgán statut odpovídající zákonu č. 129/2000 Sb., o krajích? (tj. komise rady kraje nebo výbor zastupitelstva kraje)
    3. c) Je členství v dohledovém orgánu neslučitelné s výkonem jiné funkce v rámci kraje (například hejtmana, radního, nebo zaměstnance krajského úřadu)?
    4. d) V jakém nákladu tištěné periodikum vychází?
    5. e) Má kraj zřízenu funkci redaktora, který odpovídá za tvorbu obsahu tištěného periodika? Pokud ano, komu je redaktor za svoji činnost odpovědný?
    6. f) Pokud kraj nemá zřízenou funkci redaktora, kdo činí konečné rozhodnutí o obsahu konkrétního vydání tištěného periodika?
    7. g) Jak je zajištěna distribuce zpravodaje?
    8. h) V případě zajištění jakékoliv služby spojené s vydáváním a distribucí zpravodaje externím dodavatelem, prosíme o poskytnutí všech aktuálních smluv
  • 5. Pokud kraj provozuje nebo má jinak zajištěné televizní vysílání zaměřující se zejména na zpravodajství, prosím zodpovězte následující otázky:
    1. a) Kdo je provozovatelem vysílání?
    2. b) Jaký je počet premiérových pořadů a počet repríz za rok?
    3. c) Jak je zajištěna distribuce pořadů/podcastů/spotů/zpravodajství? Jakými způsoby a na jakých platformách jsou tyto pořady/podcasty/spoty/zpravodajství vysílány?
    4. d) Jaká je cena za dílo a konkrétní cena jednoho pořadu?
    5. e) Poskytněte, prosím, všechny aktuální smlouvy, včetně všech dodatků, s provozovateli televizního vysílání.
    6. f) V případě, že je kraj přímo provozovatelem televizního vysílání, jak je zajištěna objektivita a vyváženost informací ve smyslu povinností dle § 31 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání?“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-43/OP/2020, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu – odbor kancelář hejtmana, oddělení tiskové (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který k Vámi uvedeným dotazům, sdělil níže uvedené skutečnosti.

Jaká média (včetně TV vysílání, rozhlasu, tištěných periodik, sociálních sítí atp.) kraj provozuje přímo, případně jaká média má kraj smluvně zajištěné od jiných poskytovatelů?

Královéhradecký kraj v současnosti provozuje sociální sítě: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Youtube. Kraj dále vydává tištěný zpravodaj U nás v kraji.

Smluvně zajištěnou má propagaci a licenční práva na dva pořady Východočeské televize V1, dále kraj objednává týdenní rozhlasový magazín vysílaný na Rádiu Blaník. Pro potřeby sociálních sítí má kraj smluvně zajištěnou výrobu reportáží od firmy D-Credit.

Má kraj interní předpisy pro tvorbu obsahu provozovaných nebo smluvně zajištěných médií? Pokud ano, poskytněte, prosím, tyto interní předpisy ve vztahu ke konkrétním médiím.

Královéhradecký kraj nemá žádné interní předpisy pro tvorbu obsahu provozovaných nebo smluvně zajištěných médií.

Ustavil kraj jeden nebo více dohledových orgánů pro provoz médií? Pokud ano, poskytněte, prosím, aktuální interní předpisy upravující činnost všech těchto dohledových orgánů.

Královéhradecký kraj ustavil dohledový orgán pro tvorbu tištěného zpravodaje U nás v kraji, kterým je redakční rada. Její působnost vymezuje Směrnice Rady Královéhradeckého kraje (viz příloha).

Pokud kraj provozuje nebo má jinak zajištěné tištěné periodiku, prosím zodpovězte následující otázky:

Pokud má kraj ustaven k vydávání periodické tiskoviny dohledový orgán (viz. bod 3 Žádosti) jaké je jeho aktuální složení? Kolik jeho členů tvoří zastupitelé z řad opozice?

Členy redakční rady zpravodaje U nás v kraji jsou zástupci z řad zastupitelstva, rady i veřejnosti, které navrhují zastupitelské kluby, a schvaluje Rada Královéhradeckého kraje. Redakční rada má sedm členů.

V souvislosti s dotazem 4a má takový orgán statut odpovídající zákonu č. 129/2000 Sb., o krajích? (tj. komise rady kraje nebo výbor zastupitelstva kraje)

Redakční rada zpravodaje U nás v kraji je zřízena jako komise Rady Královéhradeckého kraje.

Je členství v dohledovém orgánu neslučitelné s výkonem jiné funkce v rámci kraje (například hejtmana, radního, nebo zaměstnance krajského úřadu)?

Členství v redakční radě je s výkonem jiné funkce slučitelné.

V jakém nákladu tištěné periodikum vychází?

Zpravodaj U nás v kraji vychází 11x ročně v měsíčním nákladu 258 tisíc výtisků.

Má kraj zřízenu funkci redaktora, který odpovídá za tvorbu obsahu tištěného periodika? Pokud ano, komu je redaktor za svoji činnost odpovědný?

Redaktorem zpravodaje U nás v kraji je pracovník tiskového oddělení, který je odpovědný vedoucímu tiskového oddělení.

Pokud kraj nemá zřízenou funkci redaktora, kdo činí konečné rozhodnutí o obsahu konkrétního vydání tištěného periodika?

Viz výše, kraj má zřízenu funkci redaktora.

Jak je zajištěna distribuce zpravodaje?

Distribuci periodika zajišťuje distributor na základě smluvního vztahu. Zpravodaj dostává do schránky každá domácnost v Královéhradeckém kraji.

V případě zajištění jakékoliv služby spojené s vydáváním a distribucí zpravodaje externím dodavatelem, prosíme o poskytnutí všech aktuálních smluv

Všechny smlouvy jsou k dispozici na státním registru smluv.

Pokud kraj provozuje nebo má jinak zajištěné televizní vysílání zaměřující se zejména na zpravodajství, prosím zodpovězte následující otázky:

Kdo je provozovatelem vysílání?

Provozovatelem vysílání sponzorských odkazů pro Královéhradecký kraji je Východočeská televize V1.

Jaký je počet premiérových pořadů a počet repríz za rok?

Královéhradecký kraj objednává propagační spoty a licenční práva na magazín „Expres Královéhradeckého kraje“, jehož premiéru televize vysílá jednou týdně. Každý díl má 24 repríz.

Dále kraj objednává licenční práva na pořad „Na cestách Královéhradeckým krajem“, jehož premiéra je každých 14 dní. Každý díl má 24 repríz.

Jak je zajištěna distribuce pořadů/podcastů/spotů/zpravodajství? Jakými způsoby a na jakých platformách jsou tyto pořady/podcasty/spoty/zpravodajství vysílány?

Pořady jsou vysílány skrze televizní a internetové vysílání.

Jaká je cena za dílo a konkrétní cena jednoho pořadu?

Za plnění smlouvy Královéhradecký kraj v roce 2020 zaplatí 1.976.000 Kč bez DPH.

Poskytněte, prosím, všechny aktuální smlouvy, včetně všech dodatků, s provozovateli televizního vysílání.

Všechny smlouvy jsou k dispozici na státním registru smluv.

V případě, že je kraj přímo provozovatelem televizního vysílání, jak je zajištěna objektivita a vyváženost informací ve smyslu povinností dle § 31 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání?

Královéhradecký kraj není provozovatelem televizního vysílání.

V případě, že byste potřebovali doplnit či upřesnit nějaké údaje, je možné obrátit se přímo na vedoucí tiskového oddělení odboru kanceláře hejtmana, Mgr. Dana Lechmanna, e-mail: dlechmann@kr-kralovehradecky.cz, tel. 702 153 454 nebo 495 817 133.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení