Odpověď na žádost o informace doručenou dne 25.09.2015

8. 10. 2015 Autor: Miroslava Hlavová

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
24.09.2015 IZ-75/VZ/2015 06.10.2015

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |  oddělení stížností a dozoru obcí |  Miroslava Hlavová│472 | mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace doručenoudne 25.09.2015

Vážená paní doktorko,

dne 25.09.2015 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou v právním zastoupení společnosti Ambeat Health Care a.s. žádáte o sdělení následujících informací (citace):

- Informace, podle jakých pravidel Královéhradecký kraj přiděloval, resp. bude přidělovat dotace na podporu sociálních služeb dle zákona č. 108/2006 Sb. na rok 2014 (dotační řízení proběhlo v roce 2013), na rok 2015 (dotační řízení v roce 2014) a na rok 2016 (dotační řízení v roce 2015) a kdo tyto podmínky schválil. Pokud jsou tato pravidla uveřejněna na webových stránkách Královéhradeckého kraje, postačí uvedení konkrétního odkazu, kde se s nimi lze seznámit.

- Informace, jakými konkrétními obecně závaznými právními předpisy se Královéhradecký kraj při přidělování dotací na podporu sociálních služeb dle zákona o sociálních službách řídí, včetně označení příslušných ustanovení jednotlivých obecně závazných norem.

- Informace, zda má Královéhradecký kraj vypracovánu jednotnou metodiku pro posuzování žádostí o dotaci na podporu sociálních služeb dle zákona o sociálních službách na rok 2014, 2015 a 2016 a sdělení této metodiky. Pokud je příslušná metodika uveřejněna na webových stránkách Královéhradeckého kraje, postačí uvedení konkrétního odkazu, kde se s ní lze seznámit.

- Poskytnutí seznamu žadatelů o dotaci na podporu sociálních služeb dle zákona o sociálních službách na rok 2014, 2015 a 2016, včetně informace, kdo je zřizovatelem jednotlivých subjektů (žadatelů), jaké sociální služby poskytují, jak byla jejich žádost vyřízena a u žadatelů, jejichž žádost byla zamítnuta, uvedení konkrétních důvodů zamítnutí žádosti.

- Informace, z jakého konkrétního důvodu byly zamítnuty žádosti mého klienta z roku 2013 a 2014 o zařazení do sítě podporovaných sociálních služeb, resp. žádosti o dotaci na podporu sociálních služeb dle zákona o sociálních službách na rok 2014 a 2015.

- Informace, kterým poskytovatelům sociálních služeb byla Královéhradeckým krajem poskytnuta dotace na podporu sociálních služeb dle zákona o sociálních službách na rok 2014, 2015 a event. na rok 2016 (pokud již bylo dotační řízení ukončeno), včetně informace, kdo je zřizovatelem těchto subjektů, které sociální služby poskytují, jaká finanční částka byla těmto subjektům poskytnuta, o jakou částku tito žadatelé původně žádali a sdělení konkrétního důvodu, proč bylo žádosti vyhověno.

- Informace, které subjekty aktuálně tvoří síť Královéhradeckým krajem podporovaných poskytovatelů sociálních služeb, včetně informace, kdo je zřizovatelem těchto subjektů a jaké sociální služby poskytují.

- Informace, jakou částku obdržel, resp. obdrží Královéhradecký kraj ze státního rozpočtu jako dotaci na podporu sociálních služeb dle § 101a zákona o sociálních službách pro jednotlivé roky 2014, 2015 a 2016. Jakým způsobem byly, resp. budou tyto prostředky využity.

- Informace jakou finanční částku rozdělil Královéhradecký kraj mezi poskytovatele sociálních služeb jako dotaci na podporu sociálních služeb dle § 101a zákona o sociálních službách pro jednotlivé roky 2014, 2015 a 2016.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-75/VZ/2015, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byl požádán věcně příslušný odbor sociálních věcí krajského úřadu.

Odbor sociálních věcí krajského úřadu se Vaší žádostí podrobně zabýval a k Vašim dotazům uvádí následující.

Královéhradecký kraj přiděloval dotace na poskytování sociálních služeb dle pravidel schválených zastupitelstvem kraje. Tato pravidla jsou zveřejněna na webových stránkách Královéhradeckého kraje.

Pro rok 2014 byly přidělovány dotace z rozpočtu Královéhradeckého kraje dle pravidel zveřejněných zde: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/rozvoj-kraje/granty-dotace/dotace-2014/socialni-oblast/dotacni-program-na-podporu-socialnich-sluzeb-v-roce-2014-68772/.

Pro rok 2015 byly rozdělovány prostředky z dotace, kterou Královéhradecký kraj obdržel ze státního rozpočtu ČR – pravidla zveřejněna zde: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/rozvoj-kraje/granty-dotace/dotace-2015/socialni-oblast/vyhlaseni-dotaci-na-podporu-socialnich-sluzeb-z-rozpoctu-mpsv-pro-rok-2015-73135/ a z prostředků Královéhradeckého kraje. Pravidla zveřejněna zde: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/rozvoj-kraje/granty-dotace/dotace-2015/socialni-oblast/dotacni-program-z-rozpoctu-kralovehradeckeho-kraje-na-podporu-socialnich-sluzeb-definovanych-v-zakone-c--108-2006-sb---o-socialnich-sluzbach-80423/.

Pro rok 2016 bylo vyhlášeno dotační řízení na rozdělení prostředků dotace, kterou Královéhradecký kraj obdrží ze státního rozpočtu ČR. Pravidla jsou zveřejněna zde: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/rozvoj-kraje/granty-dotace/dotace-2016/socialni-oblast/vyhlaseni-dotaci-na-podporu-socialnich-sluzeb-z-rozpoctu-mpsv-pro-rok-2016-82263/.

Královéhradecký kraj se při přidělování dotací na podporu sociálních služeb řídí těmito obecně závaznými předpisy:

Poskytování dotací se řídí především ustanoveními zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů („dále jen ZSS“), zejména ustanovení § 3, § 95 písm. d), g) a h). Od 01.01.2015 se pak řídí ustanovením § 101a ZSS.

Základním předpisem pro finanční část je zákon č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

Vzhledem k tomu, že při financování sociálních služeb je Královéhradecký kraj povinen dodržovat též pravidla Evropské unie pro poskytování veřejné podpory, řídí se poskytování dotací na sociální služby též zejména Rozhodnutím Komise o použití čl. 106 odst. 2 Smlouvy o fungování Evropské unie na státní podporu ve formě vyrovnávací platby za závazek veřejné služby udělené určitým podnikům pověřeným poskytováním služeb obecného hospodářského zájmu (2012/21/EU).

Metodika pro posuzování žádostí o dotaci na podporu sociálních služeb dle zákona o sociálních službách je součástí dotačních pravidel zveřejněných na odkazech viz výše.

Seznam žadatelů o dotaci na podporu sociálních služeb je zveřejněn, pro rok 2014 na stránce http://www.kr-kralovehradecky.cz/assets/rozvoj-kraje/granty-dotace/dotace-2014/socialni-oblast/Vysledky-dodace-A-KHK-2014_2.pdf.

V roce 2015 jsou pro dotační řízení financované z prostředků dotace, kterou Královéhradecký kraj obdržel ze státního rozpočtu ČR zveřejněny výsledky zde: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/rozvoj-kraje/granty-dotace/dotace-2015/socialni-oblast/vysledky-dotacniho-programu-na-podporu-socialnich-sluzeb-ze-statniho-rozpoctu-pro-rok--2015-76515/ a výsledky navýšení dotací zveřejněné zde http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/rozvoj-kraje/granty-dotace/dotace-2015/socialni-oblast/navyseni-dotaci-v-ramci-dotacniho-programu-na-podporu-socialnich-sluzeb-definovanych-v-zakone-c--108-2006-sb---o-socialnich-sluzbach-z-rozpoctu-mpsv-82199/, pro dotační řízení z rozpočtu Královéhradeckého kraje pak zde http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/rozvoj-kraje/granty-dotace/dotace-2015/socialni-oblast/vysledky-dotacniho-programu-z-rozpoctu-kralovehradeckeho-kraje-na-podporu-socialnich-sluzeb-z-rozpoctu-khk-82197/.

Pro rok 2016 nebyl dosud zahájen sběr žádostí o dotaci.

Důvody k zamítnutí žádosti společnosti Ambeat Health Care a.s. pro síť podporovaných sociálních služeb vycházely z následujícího hodnocení. V letech 2013 a 2014 byla síť podporovaných sociálních služeb formulována jako součást plánu sociálních služeb, který je dle ustanovení § 3, písm. h) ZSS výsledkem procesu aktivního zjišťování potřeb osob ve stanoveném území a hledání způsobů jejich uspokojování s využitím dostupných zdrojů, jehož obsahem je popis způsobu zpracování plánu, popis a analýza existujících zdrojů a potřeb osob, kterým jsou sociální služby určeny, včetně ekonomického vyhodnocení, strategie zajišťování a rozvoje sociálních služeb. Královéhradecký kraj dne 01.12.2011 schválil usnesením č. ZK/24/1747/2011 střednědobý plán sociálních služeb. V rámci tohoto plánu byl formulován cíl „1.3.a Zachovat stávající kapacitu pobytových služeb (domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem). Královéhradecký kraj nebude finančně podporovat žádné nové kapacity nad současný stav.“ Zároveň Královéhradecký kraj formuloval zájem řešit potřeby seniorů prostřednictvím terénních služeb, zejm. pečovatelských, příp. osobních asistencí. Soulad s formulovanými strategickými východisky a soulad s cíli plánu je základním kritériem hodnocení služeb při hodnocení podnětů k aktualizaci sítě podporovaných sociálních služeb a k hodnocení žádostí o dotace.

Konkrétním důvodem zamítnutí žádosti tak byl nesoulad podnětu s navrženou strategií zajišťování a rozvoje sociálních služeb formulovanou střednědobým plánem sociálních služeb, tj. záměr Královéhradeckého kraje nenavyšovat počet financovaných lůžek v pobytových zařízeních pro seniory.

Střednědobý plán sociálních služeb Královéhradeckého kraje a Síť veřejně podporovaných sociálních služeb Královéhradeckého kraje je zveřejněna zde: http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/socialni-oblast/rozvoj-soc-sluzeb/plan-rozvoje-soc-sluzeb/krajsky-plan-rozvoje-socialnich-sluzeb-10406/ .

Informace, kterým poskytovatelům sociálních služeb byla Královéhradeckým krajem přidělena dotace, je obsažena v přehledu žadatelů, který je uveden výše. Důvody přidělení či nepřidělení dotace nemáme evidovány. Obecně se při posuzování žádostí o zařazení služeb do sítě služeb a žádosti o dotace řídíme kritérii pro poskytování dotací a aktualizace sítě služeb. Kritéria pro hodnocení potřebnosti služby jsou zveřejněna zde: http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz/cz/poskytovatele/strategicke-dokumenty/soc-sluzby/aktualizace-site-podporovanych-socialnich-sluzeb-kralovehradeckeho-kraje-pro-obdobi-2015-a-2016-77251/

Síť sociálních služeb je zveřejněna na odkazech výše. Informace o zřizovatelích a právních formách zasíláme v příloze tohoto sdělení.

Vzhledem k tomu, že účinnost § 101a ZSS je od 01.01.2015, Královéhradecký kraj v roce 2014 neobdržel dotaci ze státního rozpočtu od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Výše dotace ze státního rozpočtu v roce 2015 činila 456 456 000,- Kč. O žádosti o dotaci pro rok 2016 dosud nebylo rozhodnuto.

V souladu podmínkami obdržené dotace Královéhradecký kraj rozdělí poskytovatelům sociálních služeb celou částku dotace, kterou obdržel ze státního rozpočtu na základě ustanovení § 101a ZSS.

S pozdravem

 Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad