Odpověď na žádost o informace doručenou dne 21.01.2020

4. 2. 2020 Autor: Miroslava Hlavová

krizový plán kraje

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 20.01.2020
NAŠE ZNAČKA: KUKHK-IZ-8/OP/2020

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí 
LINKA: 495 817 472 
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 31.01.2020

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 21.01.2020

Vážený pane inženýre,

dne 21.01.2020 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte, pro účely vědeckovýzkumné a publikační činnosti, poskytnutí následujících informací, citace textu požadavku:

„1. Sdělení, zda krizový plán kraje ve smyslu z. č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení obsahuje seznam provozovaných prvků kritické informační infrastruktury ve smyslu § 2 písm. b) zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti k 31. 12. 2019 (případně jinému Vámi evidovanému datu) na území kraje (dále jen „KII na území kraje“), pokud ne, z jakého důvodu;

2. Sdělení počtu KII na území kraje;

3. Poskytnutí seznamu KII na území kraje, včetně uvedení označení, předmětu činnosti a provozovatele u každého prvku;

4. Sdělení, zda výčet možných zdrojů rizik (zejména kybernetické incidenty/útoky/hrozby s případnými dopady na KII na území kraje) a analýzy ohrožení uvedené v rámci krizového plánu kraje obsahují rizika vůči KII na území kraje, pokud ne, z jakého důvodu;

5. Poskytnutí krizového plánu kraje, případně jeho částí, ve kterých jsou identifikována možná ohrožení funkce provozovaných KII na území kraje;

6. Poskytnutí typového plánu (včetně karty opatření) Narušení bezpečnosti informací kritické informační infrastruktury, který je aplikován pro řešení krizových situacích souvisejících s KII na území kraje, pokud není předmětný typový plán rozpracován v krizovém plánu kraje, z jakého důvodu a podle jakého plánu, případně jiného dokumentu, kraj postupuje v případě krizové situace související s narušením KII na území kraje (včetně poskytnutí tohoto dokumentu);

7. Sdělení, jaké plány/dokumenty krizové a havarijní dokumentace kraje obsahují postupy kraje související s participací/reakcí kraje na případná narušení KII na území kraje;“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-8/OP/2020, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor kanceláře hejtmana krajského řadu, oddělení krizového řízení (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který k vašim požadavkům uvedl následující skutečnosti.

Krizový plán Královéhradeckého kraje obsahuje seznam 71 prvků kritické informační infrastruktury. Typový plán „Narušení bezpečnosti informací KII“ není v současnosti v krizovém plánu rozpracován na podmínky kraje.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje není, dle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen krizový zákon) zpracovatelem krizového plánu kraje.

Dle ustanovení § 14a krizového zákona krajský úřad za účelem zajištění připravenosti kraje na řešení krizových situací:

a) poskytuje součinnost hasičskému záchrannému sboru kraje při zpracování krizového plánu kraje,

b) plní úkoly podle krizového plánu kraje.

Vzhledem k tomu, že Vaše žádost je zaměřena k získání informací z krizového plánu kraje, doporučuje Vám krajský úřad obrátit se přímo na Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje a to z těchto důvodů:

  • Dle ustanovení § 15 odst. 1) písm. c) krizového zákona je Hasičský záchranný sbor kraje zpracovatelem krizového plánu kraje.
  • Dle ustanovení § 15 odst. 4) písm. a) krizového zákona Hasičský záchranný sbor kraje seznamuje obce a právnické nebo fyzické osoby na jejich žádost s charakterem možného ohrožení, s připravenými krizovými opatřeními a se způsobem jejich provedení, včetně výstupu z analýz ohrožení a rozpracování typového plánu.
  • Z pozice zpracovatele je Hasičský záchranný sbor kraje oprávněn posoudit rozsah poskytované informace.

Informace o KII jsou z velké části poskytnuté subjekty KI a to pouze Hasičskému záchrannému sboru, který je na základě ustanovení § 15 odst. 3 krizového zákona oprávněn informace vyžadovat, evidovat a shromažďovat pro účely zpracování krizového plánu. Jedná se o citlivé informace, jejichž poskytnutí mimo určené uživatele krizového plánu může ohrozit účinnost plánovaných bezpečnostních opatření.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

v z. Mgr. Vladimír Kučera v. r.
právník oddělení stížností a dozoru obcí