Odpověď na žádost o informace doručenou dne 20.07.2018

2. 8. 2018 Autor: Miroslava Hlavová

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 20.07.2018
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-96/OP/2018

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 472
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 30.07.2018

Počet listů: 1
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 20.07.2018

 Vážená paní inženýrko,

dne 20.07.2018 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte zodpovězení následujících otázek ohledně dodatku územního plánu pro město Kopidlno – obec Pševes, citace:

  • „- kdo poskytl podklady pro změnu dodatečného zatížení parcel č. 13/1 a č. 13/2 v k.ú. Pševes,
  • - dále žádám o vysvětlení, proč stavební parcely č. 13/1 a č. 13/2 v k.ú. Pševes, uprostřed obce Pševes, jsou dotčeny plánovanou stavbou „Propojení skupinových vodovodů Sobotka a Kopidlno- pro stavbu B (Pševes, Drahoraz)“, neboť plánovaná nová výše zmíněná   stavba má být napojená na stávající vodovodní řád v obci Pševes na jejím okraji,
  • - jde o legalizaci minulých pochybení při stavbě veřejného vodovodu v obci Pševes?,
  • - je cílem znehodnocovat stavební pozemky č. 13/1 a č. 13/2 v k.ú. obce Pševes a omezovat vlastnická práva?“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-96/OP/2018, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

Předně musí povinný subjekt konstatovat, že požadované informace (zejména v bodě 1 žádosti) se nevztahují k působnosti Královéhradeckého kraje ani krajského úřadu, když předmětnou změnu územního plánu schválilo a vydalo Zastupitelstvo města Kopidlno a pořizovatelem změny územního plánu byl Městský úřad Jičín. Ve smyslu ustanovení § 14 odst. 5 písmeno c) InfZ Vás krajský úřad jako povinný subjekt informuje, že je potřeba se s žádostí obrátit na jiné, již výše zmíněné povinné subjekty, které Vámi požadovanými informacemi mohou disponovat.

Dále krajský úřad jako povinný subjekt uvádí k Vaší žádosti (zejména bodům 2 až 4) uvádí, že povinnost poskytovat informace se dle ustanovení § 2 odstavce 4 InfZ netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Informací se pro účely InfZ, dle ustanovení § 3 odst. 3 InfZ, rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního.

Z výše uvedených důvodů mohl povinný subjekt Vaši žádost odložit a odmítnout, ale s ohledem na zásadu dobré správy a vstřícný postoj ke klientům, uvádí krajský úřad ještě následující doplňující skutečnosti.

O předání jejich byl požádán věcně příslušný odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který k Vašim požadavkům sdělil následující.

Z Vašich výše citovaných dotazů vyplývá, že jejich předmětem jsou otázky spojené s pořízením územního plánu Kopidlno, respektive změny č. 1 územního plánu Kopidlno vydané 13.08.2013 Zastupitelstvem města Kopidlo, jejímž pořizovatelem byl Městský úřad Jičín jako příslušný pořizovatel ve smyslu ustanovení § 6 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „stavební zákon“). Zde je třeba zdůraznit, že pořizovatel územního plánu spolu s projektantem zajišťují zpracování návrhu územního plánu obsahující konkrétní návrhy řešení otázek vyplývajících ze zadání územního plánu včetně jejich lokalizace na konkrétní pozemky. V působnosti pořizovatele je pak také zajištění finální podoby územního plánu a v něm obsažených řešení, která jsou předkládána zastupitelstvu obce ke schválení po projednání územního plánu s veřejností a s dotčenými orgány. Z výše uvedeného vyplývá, že v daném případě Krajský úřad Královéhradeckého kraje nebyl pořizovatelem územního plánu Kopidlno, respektive jeho změny č. 1 a proto také nemůže poskytnout informace - odpovědi na dotazy, které kladete.

S těmito dotazy je třeba se obrátit na pořizovatele zmíněného územního plánu - Městský úřad Jičín, popřípadě na město Kopidlno. Kromě výše uvedeného je třeba zmínit, že podle ustanovení § 165 stavebního zákona ukládá pořizovatel územní plán včetně dokladů o jeho pořizování u obce, pro kterou byl pořízen. Krajský úřad Královéhradeckého kraje nemá ve svém držení tyto doklady o pořizování předmětného územního plánu, a tedy ani informace týkající se výše jmenovaných otázek směřujících ke konkrétním věcným řešením dotýkajících se zmíněných pozemků.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

v z. Mgr. Vladimír Kučera
 

Pivovarské náměstí 1245 | 500 03 | Hradec Králové Vstřícný, rychlý a profesionální úřad

tel.: 495 817 111 | fax: 495 817 336 – spokojený občan.

e-mail: posta@kr-kralovehradecky.cz

www.kr-kralovehradecky.cz