Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.04.2019

3. 5. 2019 Autor: Miroslava Hlavová

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 18.04.2019
NAŠE ZNAČKA: KUKHK-IZ-43/OP/2019

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí 
LINKA | MOBIL: 495 817 472
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 29. dubna 2019

Počet listů: 2
Počet příloh: 1/elektron. dokument
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.04.2019

Vážený pane,

dne 19.04.2019 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte poskytnutí informace, citace textu:

„Žádám o zaslání seznamu:

  1. okrskových volebních komisí, které zasedají a jednají v bezbariérově přístupných místech; tedy takových komisí, do kterých se může zaregistrovat občan, odkázaný na elektrický invalidní vozík (většina vozíků váží > 100 kg); podmínka bezbariérovosti je pro tyto účely splněna jen tehdy, pokud je pro členy komise zároveň dostupné také bezbariérové WC
  2. bezbariérově přístupných volebních místností – ke splnění podmínky není nutná dostupnost bezbariérového WC

Dále žádám o informaci, zda všechna volebním zákonem předepsaná povinná školení členů volebních komisí v působnosti vašeho kraje probíhají v bezbariérových objektech, splňující definici dle bodu 1) této žádosti.

Seznamy podle bodu 1 a 2 žádám poskytnout v elektronické podobě v obecně přístupných tabulkových formátech, umožňujících třídění dat - ideálně např. Excell.

Pojmem „bezbariérovost“ se v tomto dotazu rozumí definice dle vyhlášky č. 398/2009 Sb.”.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-43/OP/2019, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor správní a krajský živnostenský úřad krajského úřadu, oddělení vnitřní správy (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Oddělení vnitřní správy odboru správního a krajský živnostenský úřad krajského úřadu se Vašimi požadavky podrobně zabývalo a k obsahu žádosti uvedlo následující skutečnosti.

Krajský úřad podle příslušných ustanovení jednotlivých volebních zákonů sestavuje přehled o telefonním spojení do každé volební místnosti v územním obvodu kraje z podkladů pověřených obecních úřadů, které jsou povinny mu tyto údaje zaslat nejpozději 4 dny přede dnem voleb a následně jej zveřejňuje způsobem umožňujícím dálkový přístup. Obsahem přehledu jsou údaje o jednotlivých volebních místnostech v rozsahu:

  • - označení pověřeného obecního úřadu, do jehož územního obvodu patří obec, v rámci níž je volební okrsek zřízen,
  • - název obce, do níž volební okrsek patří,
  • - číslo volebního okrsku,
  • - adresa volební místnosti,
  • - telefonní spojení do volební místnosti.

Údaj o bezbariérovosti jednotlivých volebních místností přehled neobsahuje, nicméně v případě zájmu občana odkázaného na invalidní vozík o členství v okrskové volební komisi je možné tuto skutečnost ověřit telefonickým dotazem na příslušném obecním úřadu, který (mimo jiné) zajišťuje pro okrskové volební komise volební místnosti.

Pro volby do Evropského parlamentu konané ve dnech 24. a 25. května 2019 by Krajský úřad Královéhradeckého kraje měl aktualizované údaje o telefonním spojení do všech volebních místností na území Královéhradeckého kraje od pověřených obecních úřadů obdržet do 20. května 2019. Přehled telefonního spojení do volebních místností Královéhradeckého kraje, který byl vytvořen a zveřejněn pro volby do zastupitelstev obcí konané v říjnu 2018 (jehož aktualizace v současné době probíhá), je k dispozici na http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/volby/volby-do-zastupitelstev-obci-2018--117776/. Zároveň Vám zmíněný přehled zasíláme jako přílohu tohoto sdělení.

Pokud jde o místnosti, v nichž probíhají školení členů okrskových volebních komisí, tyto místnosti doposud vždy zajišťovaly pověřené obecní úřady; krajský úřad nemá ucelený přehled o tom, které z těchto místností jsou bezbariérové.

S pozdravem

„otisk razítka“

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení