Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.01.2020

30. 1. 2020 Autor: Miroslava Hlavová

dotace Misijní společnosti sv. Vincence de Paul

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 19.01.2020
NAŠE ZNAČKA: KUKHK-IZ-7/OP/2020

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí 
LINKA: 495 817 472 
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 29.01.2020

Počet listů: 4
Počet příloh: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.01.2020

Vážený pane,

dne 19.01.2020 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací týkajících se dotace Misijní společnosti sv. Vincence de Paul (Misijní společnost sv. Vincence de Paul, Region Česká republika, se sídlem Kostelní 259, 518 01 Dobruška, IČ 04547497) ve výši 1 000 000,- Kč na realizaci projektu s názvem „Terapeutické centrum Comunita in Dialogo Dobruška - Běstviny“ (evidovaného pod číslem 18RGI02-0002) s odkazem na skutečnost, že dle příslušné smlouvy měla být do 31.12.2019 odevzdána příjemcem „Závěrečná zpráva“, citace textu požadavku:

„1. informace z žádosti o dotaci – především podrobnější popis projektu, cíle projektu, rozpočet projektu,

2. informace ze závěrečné zprávy – především popis realizace projektu, vyhodnocení dopadu projektu, výši vyčerpané dotace.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-7/OP/2020, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který k vašim požadavkům uvedl následující skutečnosti.

Dne 28.12.2017 podala Misijní společnost sv. Vincence de Paul, Region Česká republika prostřednictvím elektronického systému DOTIS žádost o poskytnutí dotace z rozpočtu Královéhradeckého kraje ve výši 2 mil. Kč na projekt s názvem Terapeutické centrum Comunita in Dialogo Dobruška – Běstviny.

Jako cíl projektu bylo uvedeno (citace ze žádosti):

„Hlavním cílem projektu je vybudovat centrum - komunitu, kde by se léčili lidé, kteří propadli alkoholismu, drogám a jiným závislostem. Vlastním zapojením do pracovních činností se budou učit krok za krokem čelit svým obtížím, přejímat odpovědnost, novou důvěru a učit se naslouchat druhým. Propadnutí různým závislostem mohou lidskou osobnost o tuto hodnotu připravit. U těch, kteří svoji hodnotu již ztratili, ji znovu objevit a pomoci jim zapojit se nově do společnosti. Proto se začíná vytvářet Terapeutické centrum Comunita in Dialogo umístěné v Dobrušce – Běstvinách…  Je zde také umístěn rodinný dům č.p. 39, který po stavebních úpravách bude sloužit a bude využíván členy komunity. Toto centrum je budováno po vzoru mnoha center po celém světě známé pod názvem Comunita in Dialogo. V těchto centrech je kladen důraz na pořádek, přesnost, soustředěnost, naslouchání a důvěru. Lidé, kteří zde žijí, se zapojují do obhospodařování centra a jsou nedílnou součástí jeho vývoje. V první fázi přijímáme zájemce o změnu života z České republiky do Comunity in Dialogo v Itálii, kde je účinnost terapie 85 %.“

Podrobný popis projektu obsahoval (citace ze žádosti):

„Terapeutické centrum vznikne přestavbou stávajícího rodinného domu čp. 39, který je připojen na elektrickou energii, vlastní studnu a likvidaci splaškových vod má formou žumpy na vyvážení. Vybudování terapeutického centra bude provedeno ve čtyřech etapách:

I. etapa spočívá v zakoupení rodinného domu čp. 39 včetně pozemku okolo, odstranění stávajících dřevin (tzv. náletů) v místě původní stodoly, na jejímž místě bude umístěn celoroční mobilní dům pro 6 - 8 lidí, s dispozičním složením 3 ložnic, společné obytné místnosti s kuchyňským koutem a sociální zařízení. Pod mobilním domem bude provedeno zpevnění zeminy štěrkodrtí. Domek bude napojen na stávající energie a provede se nový způsob likvidace splaškových vod (pro celé centrum) biologickým septikem s filtrem a následným vsakováním na pozemku centra.

II. etapa bude rekonstrukce a energetické zhodnocení stávajícího objektu rodinného domu včetně hospodářského zázemí. Dojde ke zhodnocení stávajících prostor v 1.np a vybudování nových podkrovních místností. Součástí II. etapy bude úprava okolí objektu, zejména oprava technického zázemí, oplocení, likvidaci dešťových vod a terénní úpravy. II. etapa bude detailněji rozpracována v samostatné architektonické studii.

III. etapa obsahuje zakoupení pozemků okolo domu - zahrada u domu o výměře 11.169 m2, pole před domem Běstviny o výměře 34.082 m2, pole Spy o výměře 18.278 m2, zakoupení zvířat pro animoterapii: … , technické vybavení (drtič odpadového dřeva, sekačka a výheň).

IV. etapa výstavby obnáší dostavbu 3. podlaží pastoračního centra v Dobrušce pro dočasné ubytování klientů po absolvování terapeutického programu pro zařazení do pracovního procesu a života.

Jsme přesvědčeni, že projekt vybudování terapeutického centra, který je popsán výše je přínosem nejen pro Královéhradecký kraj, ale má daleko širší dosah. Pomoci lidem v těžkých situacích je tím nejlepším řešením, jak tyto občany, téměř na pokraji společnosti vrátit zpět do praktického života. Další působení centra bude také po stránce prevence. Zde mohou sehrát vyléčení klienti velmi pozitivní roli při vysvětlování jejich negativního způsobu života, který je přivedl do jejich téměř neřešitelné životní situace. … Výhodou je, že centrum bude pracovat v rodinném stylu, bude soběstačné jako po stránce ekonomické, tak i výchovné.“ …

Účel použití dotace (požadavek 2 mil. Kč) byl uveden na spolufinancování (citace ze žádosti):

„Dotace bude použita na:

  • a) na zakoupení nemovitosti 700 000,- Kč
  • b) na zakoupení mobilního domu 799 000,- Kč
  • c) stavební úpravy I. etapa 151 250,- Kč
  • d) stavební úpravy II. etapa 3 872 000,- Kč

Celkem 5 552 250,- Kč Všechny ceny jsou s DPH.“

Na základě žádosti bylo dne 26.03.2018 usnesením zastupitelstva Královéhradeckého kraje č. ZK/11/799/2018 bylo schváleno poskytnutí dotace ve výši 1.000.000 Kč z rozpočtu Královéhradeckého kraje, z kapitoly 48 – Dotační fond, odvětví dotace na individuální účel.

Poskytnutá dotace byla vyúčtována (prostřednictvím elektronického systému DOTIS) dne 24.12.2019.

Popis realizace a vyhodnocení dopadu projektu (citace ze závěrečné zprávy):

„Misijní společnost sv. Vincence de Paul, Region Česká republika se sídlem v Dobrušce se rozhodla v rámci svého poslání vytvořit zařízení pro léčení osob závislých na drogách, alkoholu a jiným závislostem. Bude využívat dobrých zkušeností a odbornou spolupráci s charitativním posláním COMUNITY IN DIALOGO v Itálii. Ta má několik takových center v Evropě a při léčbě dosahuje vynikajících výsledků. V roce 2017 byly zakoupeny 3 vhodné pozemky, které se nacházejí na samotě cca 1 km od obce Běstviny. Na parc. č. 303 stojí starý rodinný dům č.p. 39. Vlastnické právo k nemovitostem je zapsáno na LV 2440 na výše uvedenou misijní společnost. Dům byl mnoho let neobydlený, byl zarostlý náletovými stromy a křovinami, které byly v rámci brigád odstraněny. Rovněž tak byl proveden úklid vnitřku zanedbaného obydlí. Navíc bylo nutné provést nejnutnější zabezpečovací práce domu. Dům je prozatím neobyvatelný a proto bylo rozhodnuto osadit na zpevněnou plochu mobilní domy. Byla provedena repase a revitalizace vodního zdroje. Podařilo se realizovat I. etapu, která počítala se zakoupením domu s pozemky za 700 000,- Kč, zakoupení mobilního domu za 799 000,- Kč. V rámci stavebního řízení bylo rozhodnuto zakoupit dva. Na úpravy bylo plánováno vydat 151 250,- Kč. Všechny ceny jsou s DPH. Zdržení prací bylo způsobeno přípravou dokumentace a vydání stavebního povolení. Po zakoupení výše uvedených nemovitostí byla provedena studie proveditelnosti a následně zpracovány všechny potřebné podklady včetně projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení všech stupňů, která jsou v současnosti již vydána. Mobilní domy budou sloužit jako dočasné ubytování pro 8 členů komunity. Budou to osoby, které se chtějí dobrovolně léčit a budou ochotny přijmout léčebné postupy tohoto RESOCIALIZAČNÍHO CENTRA COMUNITA IN DIALOGO. Jeho základem je vedení k práci, odpovědnému přístupu k penězům a především začleňování do společnosti. Právě proto budou postupně upravovat dům č.p. 39, do kterého se následně přesune pobyt členů komunity. Přínos pro Královéhradecký kraj je v tom, že v tomto území vznikne unikátní zařízení, které bude vracet postiženým jedincům lidskou důstojnost přirozenou cestou bez léků a při poměrně nízkých nákladech. Obyvatelé centra nebudou zahálet, budou dle schopností využívat přilehlé zahrady a provádět další práce za odborného dozoru.“

Finanční vypořádání projektu bylo předloženo takto:

a) Celkové výdaje projektu
Schváleno 1 000 000,00 Kč
Skutečnost 1 946 665,00 Kč
Maximální podíl dotace je 100,00%

b) Vyúčtování dotace

Investiční výdaje
Schváleno  1 000 000,00 Kč
Skutečnost 1 000 000,00 Kč

Osobní výdaje 0,00 Kč
Ostatní neinvestiční výdaje 0,00 Kč
Celkem 1 000 000,00 Kč

c) Vlastní podíl příjemce dotace
Schváleno 0,00 Kč
Skutečnost 946 665,00 Kč

Vklad žadatele
886 665,00 Kč

Příspěvek od obce, města, státu
60 000,00 Kč

d) Výdaje hrazené z dotace:

Nákup nemovitostí
Celkové výdaje: 700 000,00 Kč
Z toho dotace. 700 000,00 Kč

Mobilní dům
Celkové výdaje: 312 180,00 Kč
Z toho dotace: 300 000,00 Kč

(Ostatní výdaje až do výše 1 946 655,10 Kč jsou uvedeny bez podílu dotace).

Odpověď Vám zasíláme, dle Vašeho požadavku, na Vámi uvedenou elektronickou adresu.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

v z. Mgr. Vladimír Kučera v. r.
právník oddělení stížností a dozoru obcí