Odpověď na žádost o informace doručenou dne 16.02.2020

25. 2. 2020 Autor: Miroslava Hlavová

krizový a pandemický plán kraje

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: doručený dne 16.02.2020
NAŠE ZNAČKA: KUKHK-IZ-19/OP/2020

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí 
LINKA: 495 817 472 
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 24.02.2020

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 16.02.2020

Vážená paní bakalářko,

dne 16.02.2020 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte odpovědi na následující dotazy, citace textu:

„Jak je Váš kraj, krajský úřad připraven na případnou pandemii Coronaviru (COVID-19)?

Zda-li se můžu zeptat, kdy byl naposledy aktualizován Váš Krizový plán a zda popřípadě pracujete již v tuto chvíli na přípravách v případě vypuknutí? Spolupráce s IZS a Armádou?“ 

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-19/OP/2020, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor kancelář hejtmana, oddělení krizového řízení a odbor zdravotnictví krajského úřadu (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), které k Vámi uvedeným dotazům sdělily následující skutečnosti.

Krizový plán Královéhradeckého kraje je pravidelně aktualizován v souladu se zákonem číslo 240/2000 Sb., o krizovém řízení a změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále také krizový zákon) a Nařízením vlády č. 462/2000 Sb., k provedení § 27 odst. 8 a § 28 odst. 5 krizového zákona. Průběžná aktualizace byla provedena ke dni 31.12.2019, souhrnná aktualizace bude provedena v roce 2020.

Součástí Krizového plánu Královéhradeckého kraje je rozpracovaný typový plán pro řešení epidemie velkého rozsahu, který by se použil při vyhlášení krizového stavu.

Řídící funkcionáři jednotlivých složek integrovaného záchranného systému i Armády České republiky jsou členové Bezpečnostní rady kraje i krizového štábu a přímo se podílejí na řešení případné krizové situace.

Součástí krizového plánu je i pandemický plán kraje, aktualizovaný v roce 2019.

Krajský pandemický plán Královéhradeckého kraje (jeho zpracovatelem je Krajská hygienická stanice, viz citace zákona níže) je plánem pro řešení pandemie chřipky v Královéhradeckém kraji. Vychází z Pandemického plánu České republiky – dokumentu, stanovujícím opatření při pandemii chřipky vyvolané novou variantou chřipkového viru.

Opatření a postupy jsou v souladu s ustanovením příslušných právních předpisů, kterými jsou zejména výše uvedený krizový zákon, dále zákon číslo 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, zákon číslo 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) a další a jejich prováděcí právní předpisy.

  • Zákon číslo 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů

Ustanovení § 82 odst. 2 písm. v) - Krajské hygienické stanici náleží podílet se na úkolech integrovaného záchranného systému; zpracovávat ve spolupráci s krajem a složkami integrovaného záchranného systému pandemický plán kraje, který stanoví opatření směřující   k redukci dopadů pandemie infekčního onemocnění pro obyvatelstvo kraje.

Cílem krajského pandemického plánu je zmírnit zdravotní, sociální a ekonomické následky pandemie prostřednictvím definovaných algoritmů, které jsou vypracovány v návaznosti na součinnost dotčených organizací a subjektů s ohledem na podmínky Královéhradeckého kraje.

Předpokladem k dosažení cíle krajského pandemického plánu je program epidemiologické bdělosti (surveillance), rychlá a spolehlivá laboratorní diagnostika a fungující výměna informací, které umožní efektivní reakci na možnou hrozbu a včasná předem připravená preventivní opatření.

Krajský pandemický plán Královéhradeckého kraje specifikuje protiepidemická opatření a další aktivity v jednotlivých fázích pandemie chřipky, a to s ohledem na úkoly, které jsou prostřednictvím Národního pandemického plánu stanoveny v doporučeních Světové zdravotnické organizace a Evropské unie.

Odpověď na žádost o informace Vám zasíláme na e-mailovou adresu odesílatele.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí