Odpověď na žádost o informace doručenou dne 14.10.2019

31. 10. 2019 Autor: Vladimír Kučera

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.:
ZE DNE: 14.10.2019
NAŠE ZNAČKA (čj. nebo sp. zn.): KUKHK-IZ-77/OP/2019

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495817 585
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 21.10.2019

Počet listů: 3
Počet příloh: 1 / listů: elektronicky
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 14.10.2019

Vážený pane,

dne 14.10.2019 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem vHradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., osvobodném přístupu kinformacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte poskytnutí informací týkajících se oblasti etiky ve veřejné správě a směřujících ke zjištění některých aspektů etického přístupu, jeho nastavení a souvisejících statistických údajů povinných subjektů, konkrétně krajských úřadů vČeské republice. Uvádíte, že žádost je součástí výzkumného šetření pro diplomovou práci a v jejím rámci jste oslovil všechny krajské úřady vČeské republice, resp. jejich orgány apověřené osoby stotožnými dotazy strukturovanými pro snazší vyhodnocení údajů. Žádáte přímé poskytnutí informací ve smyslu ustanovení § 6 odst. 2 InfZ a to zasláním na svoji e-mailovou adresu.

Konkrétně žádáte o informace vnásledujících 12 bodech:

  1. Má Váš krajský úřad vytvořen/vydán Etický kodex ve smyslu doporučení vlády, tj. dle Usnesení Vlády České republiky ze dne 9. května 2012 č. 331, o Etickém kodexu úředníků a zaměstnanců veřejné správy nebo jeho obdobu? (Pokud ano, prosím o jeho zaslání velektronické podobě, společně stěmito požadovanými informacemi).
  2. Kdo byl pověřen vytvořením Etického kodexu Vašeho krajského úřadu?
  3. Kdy byl Etický kodex přijat a je tento kodex průběžně aktualizován? (Pokud ano, prosím o přesná data jednotlivých aktualizací Etického kodexu).
  4. Byl Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy ze dne 9. května 2012 inspirací pro vytvoření Vašeho Etického kodexu? Pokud ne, kde jste brali inspiraci?
  5. Jsou požadavky Etického kodexu pro úředníky a zaměstnance Vašeho krajského úřadu pracovně-právně závazné se všemi důsledky?
  6. Jaké další nástroje používá Váš krajský úřad pro regulaci nežádoucího jednání úředních osob?
  7. Jakým způsobem jsou úředníci a zaměstnanci Vašeho krajského úřadu s Etickým kodexem seznamováni? A jak často probíhají školení či jiné formy vzdělávání voblasti etického jednání?
  8. Jakými formami podporuje Váš krajský úřad další vzdělávání či zvyšování kvalifikace svých zaměstnanců?
  9. Má Váš krajský úřad vytvořen systém sankcí za prokázané neetické jednání?
  10. Setkali jste se již s porušením stanov Etického kodexu ze strany úředníků a zaměstnanců Vašeho krajského úřadu? Pokud ano, jakým způsobem jste takové porušení řešili a jaké byly vyvozeny důsledky?
  11. Má Váš krajský úřad zavedené mechanismy pro ochranu oznamovatelů korupčního jednání? Pokud ano, jaké?
  12. Obdržel Váš krajský úřad nějaké ocenění voblasti etického přístupu kobčanům či vrámci transparentnosti postupů ve veřejné správě?
Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-77/OP/2019, posoudil ji akonstatoval, žesejedná ožádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dleustanovení §14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu a to odbor kancelář ředitele (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/ ), který kjednotlivým bodům Vaší žádosti uvedl následující.

Ad. 1 Krajský úřad Královéhradeckého kraje má vydán Etický kodex. Etický kodex úředníků azaměstnanců veřejné správy je přílohou číslo 24 Pracovního řádu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Zasíláme Vám jej jako přílohu tohoto sdělení.

Ad 2. Etický kodex vydala ředitelka úřadu.

Ad 3. Etický kodex byl vydán vroce 2012, nabyl účinnosti dne 01.08.2012 a nahradil kodex účinný k01.06.2012. Aktualizován nebyl.

Ad 4. Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy byl inspirací pro tvorbu našeho kodexu.

Ad 5. Požadavky etického kodexu jsou pracovně-právně závazné. Etický kodex je nedílnou součástí Pracovního řádu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje jako jeho příloha číslo 24.

Ad 6. Dalšími nástroji je vzdělávání zaměstnanců, realizace projektů podporujících žádoucí chování zaměstnanců a úprava norem (vzdělávání vprotikorupční strategii, projekt Důstojné pracoviště veveřejné správě ve spolupráci sFondem dalšího vzdělávání zřízeným Ministerstvem práce asociálních věcí, Protikorupční strategie, vzdělávání a získání certifikátu pro úřady „Přátelská místa“, soutěže Úřad půl na půl).

Ad 7. Úředníci jsou seznámeni setickým kodexem při nástupu na pracoviště vrámci vstupního vzdělávání, dále během adaptačního procesu a jsou připravována vzdělávání a e-learning stouto problematikou.

Ad 8. Lze konstatovat, že pro naplnění požadavku zákona o úřednících územních samosprávných celků, naplnění plánů vzdělávání a zejména rozvoj zaměstnanců kzajištění agend a činností jsou voleny snad všechny formy, které lze najít vliteratuře.

Ad 9. Systém sankcí je součástí Pracovního řádu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Ad 10. Sporušením Etického kodexu jsme se setkali. Většina porušení byla řešena dohodou. Vjednom případě došlo krozvázání pracovního poměru dohodou.

Ad 11. Ochrana oznamovatelů korupčního jednání, diskriminace atd. je součástí ustanovení Pracovního řádu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Ad 12. Krajský úřad od roku 2004 získává ceny za kvalitu ve veřejné správě dle modelu CAF (Common Assessment Framework - Společný hodnotící rámec), EFQM (European Foundation for Quality Management – Evropská nadace pro řízení kvality). Uvedená oblast je součástí hodnotících kritérií. Některé ceny jsou popsány vbodu č. 6. Ocenění pouze koblasti etického přístupu jsme nezískali, ani ktransparentnosti postupů ve veřejné správě.

Požadované informace zasíláme elektronicky na Vámi uvedenou e-mailovou adresu.

Spozdravem

Mgr. Alena Koukalová v.r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Příloha:

Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy (Příloha číslo 24 Pracovního řádu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje) - soubor eticky-kodex_kukhk.pdf

Soubory ke stažení