Odpověď na žádost o informace doručenou dne 13.06.2016

4. 7. 2016 Autor: Miroslava Hlavová

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
10.06.2016 KUKHK-IZ-95/VZ/2016 22.06.2016

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
Vnitra a krajský živnostenský úřad Miroslava Hlavová | 472
Stížností a dozoru obcí mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Sp. znak, sk. režim: 84.1, S
Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 13.06.2016

Vážený pane předsedo,

dne 13.06.2016 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem vHradci Králové (dále jen „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), adresovanou Zastupitelstvu Královéhradeckého kraje, ve kterém žádáte o poskytnutí informací týkajících se zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, veznění pozdějších předpisů a zároveň si zastupitelstvo kraje jako nositele zákonodárné iniciativy dovolujete požádat o zvážení změny zákona. Ve svém podání se zejména vyjadřujete k novele zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, která byla přijata dne 01.04.2015 a změnila ustanovení § 11 tohoto zákona. Dle předchozí právní normy se odvody za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu platily pouze v případě provedení nevratné změny, která znemožnila zemědělské využití zemědělského půdního fondu. Nové znění zákona však tuto úpravu neobsahuje a odvody se platí za celou odnímanou plochu, což spatřujete, vzhledem k rozlehlosti golfových hřišť, za zcela likvidační. Ve svém podání se tak dotazujete zastupitelstva, zda tuto problematiku řešilo a jaké k této problematice zaujalo stanovisko. Dále požadujete zdůvodnění postoje zastupitelstva, pokud s touto stávající právní úpravou souhlasí. Závěrem požadujete zvážení návrhu novely zákona, která by specificky upravila podmínky pro stanovení odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu pro sportoviště na travnatých plochách a umožnila by tak opětovný rozvoj golfových hřišť a dalších zelených sportovišť vČeské republice.

Dle článku 2 odstavce 1) Směrnice Rady Královéhradeckého kraje upravující postup Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v oblasti poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu kinformacím, ve znění pozdějších předpisů, bylo Vaše podání postoupeno krajskému úřadu, který jako povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. KUKHK-IZ-95/VZ/2016, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dleustanovení §14 InfZ.

V prvé řadě si krajský úřad dovoluje upozornit, že pro účely InfZ, v souladu s ustanovením §2 odstavce 4) InfZ se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Dle ustanovení § 3 odst. 3) InfZ se informací rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého velektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního.

Bez ohledu na výše uvedené krajský úřad předal Vaše podání věcně příslušným odborům krajského úřadu – odboru životního prostředí a zemědělství a odboru vnitra a krajský živnostenský úřad, aby zodpověděli Váš dotaz uvedený vtextu podání, zda krajské zastupitelstvo tuto problematiku řešilo a jaké kproblematice zaujalo stanovisko. Dále bylo Vaše podání předáno věcně příslušným odborů jako podnět k případné zákonodárné iniciativě, jelikož svým obsahem se nejednalo o žádost o informace ve smyslu InfZ.

K Vašemu podání sdělil odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu následující.

Krajský úřad dospěl k závěru, že ke změně legislativy na úseku ochrany zemědělského půdního fondu dle zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o ZPF“) pro výstavbu golfových hřišť nedošlo a není důvod využít zákonodárné iniciativy kraje k podánínovely zákona o ZPF.

Golfové hřiště je specifická plocha určená pro sport tedy sportovní areál s doprovodným zázemím. V§1 zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu ve znění do 31. 3. 2015 (dále jen „zákon o ZPF ve znění do 31. 3. 2015“), je deklarováno co je zemědělský půdní fond a jaké pozemky ho tvoří, v§ 1 odst. 2 zákona o ZPF ve znění do 31. 3. 2015 se uvádí, citace: „Zemědělský půdní fond tvoří pozemky zemědělsky obhospodařované, to je orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady, louky, pastviny a půda, která byla a má být nadále zemědělsky obhospodařována, ale dočasně obdělávána není“ a v§ 1 odst. 3 zákona o ZPF ve znění do 31. 3. 2015 se uvádí, citace: „Do zemědělského půdního fondu náležejí též rybníky s chovem ryb nebo vodní drůbeže a nezemědělská půda potřebná kzajišťování zemědělské výroby, jako polní cesty, pozemky se zařízením důležitým pro polní závlahy, závlahové vodní nádrže, odvodňovací příkopy, hráze sloužící k ochraně před zamokřením nebo zátopou, ochranné terasy proti erozi apod.“. Z těchto ustanovení lze dovodit, že sportovní areál nemůže být součástí zemědělského půdního fondu, protože netvoří zemědělský půdní fond dle § 1 odst. 2 zákona o ZPF ve znění do 31. 3. 2015 a ani se nejedná o nezemědělskou půdu potřebnou k zajišťování zemědělské výroby dle § 1 odst. 3 zákona o ZPF ve znění do 31. 3. 2015. Golfové hřiště slouží pro sportovní využití občanů, a proto byla odejmuta ze zemědělského půdního fondu, jak uvádí § 9 odst. 1 zákona o ZPF ve znění do 31.3. 2015. Vzhledem k tomu, že výstavba golfových hřišť nevyžaduje skrývku zemědělské půdy, byly tyto areály vyjímány ze zemědělského půdního fondu dle § 11 odst. 1 písm. b) zákona o ZPF ve znění do 31. 3. 2015 dočasně. Postup orgánů státní správy ochrany zemědělského půdního fondu je při novém povolování výstavby golfového hřiště po 1. 4. 2015 dle zákona o ZPF stejný jako byl dle zákona o ZPF ve znění do 31. 3. 2015.

Dle informací odboru vnitra a krajský živnostenský úřad, organizačního oddělení, se Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje dosud této záležitosti na svých jednáních nevěnovalo, tudíž ani nezaujalo k dané problematice žádné stanovisko.

Spozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA

vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad

Pivovarské náměstí 1245 | 500 03 | Hradec Králové

tel.: 495817111 | fax: 495817336

e-mail: posta@kr-kralovehradecky.cz

www.kr-kralovehradecky.cz