Odpověď na žádost o informace doručenou dne 07.12.2018

18. 1. 2019 Autor: Tomáš Hrnčíř

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 07.12.2018
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-157/OP/2018

VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 518
E-MAIL: t.hrncir@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 20.12.2018

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenoudne 07.12.2018

Vážená paní ředitelko,

dne 07.12.2018 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte poskytnutí základních informací, zda a jaká data krajský úřad eviduje ohledně povolování staveb na území kraje. Ve své žádosti uvádíte, že Vám nejde o samotná data, ale pouze o obecnou informaci ohledně evidence a dostupnosti údajů podrobně rozepsaných v žádosti, a to formou odpovědí na uvedené otázky a vyplněním předložené tabulky.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-157/OP/2018, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu, (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

K podané žádosti odbor územního plánování a stavebního řádu (dále jen „obor ÚP a SŘ“) souhrnně uvádí, že na základě usnesení vlády č. 774 ze dne 19.10.2011 a navazujících pokynů Ministerstva pro místní rozvoj ČR odbor ÚP a SŘ provádí v pravidelných ročních cyklech v součinnosti se stavebními úřady měst a obcí Královéhradeckého kraje dotazníková šetření k vyhodnocení výkonu přenesené působnosti státní správy na úseku územního plánování a stavebního řádu, jejichž předmětem je mj. právě shromažďování, evidence a hodnocení stavu daného úseku vždy za uplynulý kalendářní rok, tedy mj. údajů týkajících se umisťování a povolování staveb na území Královéhradeckého kraje.

Tato data za Královéhradecký kraj jsou následně předávána Ministerstvu pro místní rozvoj coby ústřednímu orgánu státní správy na úseku územního plánování a stavebního řádu k dalšímu zpracování a vyhodnocení.

K Vašim zbývajícím otázkám obor ÚP a SŘ uvádí, že kompletní přehled evidovaných dat z těchto dotazníkových šetření a další navazující výstupy z činnosti stavebních úřadů měst a obcí Královéhradeckého kraje, jakož i data z vlastní činnosti oboru ÚP a SŘ za jednotlivé roky, jsou veřejně přístupná k nahlédnutí na webovém portálu Ústavu územního rozvoje - elektronické adrese http://dotazniky.uur.cz/. Z tam uvedených dat jsou současně patrné i odpovědi na Vaše zbývající dotazy, jaké konkrétní okruhy otázek jsou předmětem zjišťování a následné evidence ze strany krajského úřadu.

S pozdravem

„otisk razítka“

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí