Odpověď na žádost o informace doručenou dne 03.06.2015

22. 6. 2015 Autor: Miroslava Hlavová

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
01.06.2015 IZ-44/VZ/2015 11.06.2015

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |   oddělení stížností a dozoru obcí  |  Miroslava Hlavová│472 |mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace doručenoudne 03.06.2015

Vážený pane prezidente,

dne 03.06.2015 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které žádáte o níže uvedené informace, cit:

  1. „zaslání seznamu školských zařízení (střední školy, střední odborná učiliště, vysoké školy a vyšší odborné školy) na území vašeho kraje, která byla zřízena krajem nebo jednotlivými obcemi na území kraje a která mají ubytovací či stravovací kapacitu;  
  2. zaslání seznamu dalších zařízení na území vašeho kraje, která byla zřízena krajem nebo jednotlivými obcemi na území kraje a která mají ubytovací či stravovací kapacitu. Jedná se o zařízení, jakými jsou domovy mládeže, internáty, školy v přírodě, hostely, turistické ubytovny, sportovní centra, rehabilitační centra a ubytovny;  
  3. informaci o tom, která ze shora uvedených zařízení mají ve své zřizovací listině povolenu doplňkovou činnost odpovídající hostinské činnosti a/nebo ubytovacím službám a která z těchto zařízení takovou činnost skutečně provozují a poskytují ubytovací či pohostinské služby široké veřejnosti, včetně zaslání informací o celkové kapacitě lůžek a míst těchto zařízení;  
  4. sdělení výsledků hospodaření těchto zařízení, jejichž kontrolu kraj ve smyslu ust. § 15 odst. 2 zák. č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, v platném znění provádí. V této souvislosti žádáme především o informace týkající se použití event. zisků školských zařízení získaných z doplňkových činností povolených ve zřizovacích listinách za období let 2011, 2012 a 2013 popř. 2014;  
  5. informaci o tom, zda byla vůči některým ze zařízení provedena v letech 2011, 2012, 2013 a 2014 ze strany kraje kontrola z hlediska souladu činnosti těchto zařízení s právními předpisy, z hlediska hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti při nakládání s veřejnými prostředky a zda byla případně shledána při nakládání s finančními prostředky poskytnutými těmto zařízením zřizovatelem porušení zákona o rozpočtových pravidlech nebo zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů nebo porušení zřizovací listiny“.  

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-44/VZ/2015, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. Svým obsahem byla Vaše žádost téměř totožná, jako Vaše žádost o informace doručená dne 23.02.2015 krajskému úřadu, kterou vyřídil sdělením ze dne 06.03.2015. O vyjádření a doplnění podkladů k vyřízení žádosti byl požádán věcně příslušný odbor školství a odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu.

Odbor školství krajského úřadu poskytl v rámci požadavků doplněnou tabulku příspěvkových organizací zřízených Královéhradeckým krajem (dle Vašeho požadavku školská zařízení), kterou jste již obdrželi jako přílohu našeho sdělení ze dne 06.03.2015, o hospodářské výsledky za roky 2011-2013. Dále k Vašim požadavkům uvedeným v bodě 1 až 5 žádosti uvádí krajský úřad následující.

Ad 1. Jak již bylo v odpovědi ze dne 06.03.2015 sděleno, krajský úřad poskytuje požadované informace pouze o příspěvkových organizacích zřízených Královéhradeckým krajem, neboť o příspěvkových organizacích jiných zřizovatelů (obcí) tyto informace krajský úřad nemá k dispozici, ani není povinností krajského úřadu je zjišťovat či evidovat. Seznam školských zařízení zřízených Královéhradeckým krajem jste obdrželi v příloze našeho sdělení ze dne 06.03.2015 (první sloupec tabulky „Název příspěvkové organizace“). Zůstává tedy i prvním sloupcem doplněné tabulky poskytnuté v příloze tohoto sdělení.

Ad 2. Další příspěvkové organizace zřízené Královéhradeckým krajem nemají ubytovací ani stravovací kapacitu, o příspěvkových organizacích jiných zřizovatelů (obcí) tyto informace krajský úřad nemá k dispozici, ani není povinností krajského úřadu je zjišťovat či evidovat.

Ad 3. Informaci o povolení doplňkové činnosti odpovídající hostinské činnosti a/nebo ubytovacím službám a která z těchto zařízení takovou činnosti skutečně provozují jste obdrželi v příloze našeho sdělení ze dne 06.03.2015 - druhý až šestý sloupec tabulky: ubytovací kapacita (rozdělená, zda se jedná o domov mládeže/internát, počet lůžek, ubytovací služby – povolená doplňková činnost), stravovací kapacita (rozdělená, zda se jedná o školní jídelnu/výdejnu, hostinskou činnost – povolená doplňková činnost). Tyto údaje zůstávají tedy i druhým až šestým sloupcem doplněné tabulky poskytnuté v příloze tohoto sdělení.

Ad 4. K Vašemu požadavku sdělení výsledků hospodaření příspěvkových organizací již v našem sdělení ze dne 06.03.2015 bylo uvedeno, že kontrolu příspěvkových organizacíprovádí krajský úřad nikoliv ve smyslu zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ale ve smyslu zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Hospodářský výsledek za rok 2014 Vám byl poskytnut v příloze našeho sdělení ze dne 06.03.2015 (sedmý a osmý sloupec tabulky) včetně komentáře v textu sdělení. Hospodářský výsledek za roky 2011, 2012 a 2013 uvádíme ve sloupcích doplněné tabulky poskytnuté v příloze tohoto sdělení – rok 2011 sedmý a osmý sloupec, rok 2012 devátý a desátý sloupec, rok 2013 jedenáctý a dvanáctý sloupec a rok 2014 třináctý a čtrnáctý sloupec.

Ad 5. Přehled provedených kontrol u příspěvkových organizací (s rozlišením, zda se jednalo o kontrolu účetnictví, PAM, rozpočet) a porušení rozpočtové kázně za období let 2011 až 2014 již byl uveden v poskytnuté tabulce v příloze našeho sdělení ze dne 06.03.2015 (devátý až jedenáctý sloupec tabulky) včetně komentáře ke zjištěním, nicméně je uveden též v přiložené tabulce (sloupec patnáctý až osmnáctý).

Všechny ostatní požadované informace, které jsme měli k dispozici, jsme poskytli již ve sdělení krajského úřadu ze dne 06.03.2015. Pokud jde o použití event. zisků z doplňkové činnosti, tak ty jsou obecně používány na financování hlavní činnosti, nicméně konkrétní informace, kolik a na co je v té které škole/ školském zařízení použito, odbor školství krajského úřadu neeviduje. V tomto je nutné se obrátit přímo na dané příspěvkové organizace.

S pozdravem

 

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad

Příloha:

  • dle textu (seznam příspěvkových organizací Královéhradeckého kraje, která mají ubytovací či stravovací kapacitu s požadovanými údaji dle bodů 3 až 5 žádosti): 3 dvojlisty