Odpověď na žádost o informace doručenou dne 01.03.2017

16. 3. 2017 Autor: Miroslava Hlavová

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

 Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
28.02.2017 KUKHK-IZ-29/VZ/2017 09.03.2017

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
Vnitra a krajský živnostenský úřad | Stížností a dozoru obcí | Miroslava Hlavová | 472 | mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Počet listů: 1
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 01.03.2017

Vážený pane inženýre,

dne 01.03.2017 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které žádáte o poskytnutí následujících informací k Územní studii Přeložky silnice II/327 Chlumec nad Cidlinou – Nový Bydžov, citace:

  1. „Proč úsek označený jako „začátek obce Chlumec nad Cidlinou II/37 – napojení na I/II“ (uvedený na straně číslo 6) je překládán – viz přiložený zákres z katastru nemovitostí (zvýrazněno žlutou barvou). Stávající úsek je v dokumentaci popsán: „Tato napojení nevytváří dopravní závadu. Okružní křižovatka je čtyřramenná a je navržena s dostatečnými parametry pro průjezd vozidel. Zároveň je dostatečně kapacitní, nevznikají zde kolony čekajících vozidel.“
  2. Žádám o doplnění informací k tabulce č. 6 na straně 50. Prosím o rozdělení počtu aut mezi osobní a nákladní.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. KUKHK-IZ-29/VZ/2017, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byl požádán věcně příslušný odbor dopravy a silničního hospodářství, který po podrobném prostudování obsahu Vaší žádosti uvedl následující.

Ad. 1) Předmětná územní studie Prověření vybraných variant koridoru přeložky silnice II/327 Chlumec nad Cidlinou – Nový Bydžovbyla zpracována z důvodu, aby prověřila možnost dopravního spojení v úseku Chlumec nad Cidlinou – Nový Bydžov zejména z důvodu vyřešení dopravní návaznosti průmyslových zón v Chlumci nad Cidlinou a v Novém Bydžově na dálnici D 11. Je tedy předpoklad, že na této komunikaci bude vysoká intenzita nákladní dopravy. Z obecně platných důvodů je žádoucí přesunutí nákladní dopravy co nejvíce mimo zastavěná území obcí, aby byly co nejvíce sníženy negativní dopady z provozu na komunikacích na obyvatele měst a obcí, jako např. hluk, zplodiny, prašnost, vibrace apod. Vymístění nákladní dopravy ze zastavěného území obcí také významně zvyšuje komfort bydlení a zvyšuje také bezpečnost na pozemních komunikacích v obcích. Přeložka silnice II/327 je tedy z těchto důvodů i ve své jižní části navržena mimo zastavěné území města Chlumec nad Cidlinou.

Citace, kterou uvádíte ve svém dotazu, je součástí kapitoly „Stávající vedení silnice II/327“. Studie však musí pracovat i s předpokládanou dopravní situací do budoucna, s obecným  nárůstem intenzity dopravy, ale i s předpokládanou změnou intenzity dopravy vyvolanou specifickým územím, specifickou situací apod., např. zde propojením průmyslových zón a dálnice. Jestliže je tento úsek vyhodnocen jako bezproblémový v současné době, nemusí tomu tak být za 10, 20 či 40 let. Po napojení průmyslových zón uvedených měst se dopravní situace zřejmě dosti změní, a to jak z hlediska množství vozidel, tak i z hlediska složení dopravy.

Ad. 2) Předmětná studie neobsahuje tyto informace.

Závěrem krajský úřad opakovaně sděluje, že i když jako povinný subjekt nemusí vytvářet nové informace, v rámci dobré správy se krajský úřad snažil Vaše dotazy, ve kterých se dotazujete na názor povinného subjektu a požadujete vytvoření nových informací, zodpovědět, přestože v souladu s ustanovením § 2 odstavce 4 InfZ se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Informací se pro účely InfZ, dle ustanovení § 3 odstavce 3 jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Povinný subjekt by měl požadavky na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací, v souladu s InfZ, odmítnout.

S pozdravem

 

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad