Informace týkající se vozidel ve vlastnictví Královéhradeckého kraje

10. 10. 2014 Autor: Vladimír Kučera

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
doručený dne 19.09.2014 IZ-61/VZ/2014 30.09.2014

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |  oddělení stížností a dozoru obcí  | Mgr. Vladimír Kučera│585 | vkucera@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.09.2014

Vážený pane řediteli,

dne 19.09.2014 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou žádáte poskytnutí níže specifikovaných informací týkajících se vozidel ve vlastnictví Krajského úřadu Královéhradeckého kraje:

  1. Kolik vozidel vlastnil váš úřad – Krajský úřad Královéhradeckého kraje k 1. 1. 2014?
  2. Kolik vozidel najímal váš úřad k 1. 1. 2014?
  3. Kolik vozidel vlastnily vašemu úřadu podřízené organizace a organizace v rámci rozpočtových položek vašeho úřadu k 1. 1. 2014?
  4. Kolik vozidel najímaly organizace, které jsou podřízené vašemu úřadu, a organizace v rámci rozpočtových položek vašeho úřadu k 1. 1. 2014?
  5. Kolik „ekologicky přátelských“ vozidel vlastnil váš úřad podle bodu II. Usnesení vlády č. 1592 z 16. 12. 2008 k datu 1. 1. 2014?
  6. Kolik „ekologicky přátelských“ vozidel najímal váš úřad podle bodu II. Usnesení vlády č. 1592 z 16. 12. 2008 k datu 1. 1. 2014?
  7. Kolik „ekologicky přátelských“ vozidel vlastnily vašemu úřadu podřízené organizace a organizace v rámci rozpočtových položek vašeho úřadu k 1. 1. 2014?
  8. Kolik „ekologicky přátelských“ vozidel najímaly organizace, které jsou podřízené vašemu úřadu, a organizace v rámci rozpočtových položek vašeho úřadu k 1. 1. 2014?

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-61/VZ/2014, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byly požádány věcně příslušné odbory: vnitra a krajský živnostenský úřad a kancelář ředitele krajského úřadu.

Obecně krajský úřad k obsahu Vaší žádosti pro upřesnění uvádí, že dle ustanovení § 1 odst. 2 zákona číslo 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o krajích“), je veřejnoprávní korporací kraj, který má vlastní majetek a vlastní příjmy vymezené zákonem a hospodaří za podmínek stanovených zákonem podle vlastního rozpočtu. Kraj vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající. Mezi pravomoci zastupitelstva kraje je zakotvena mimo jiné též pravomoc zřizovat a rušit příspěvkové organizace a organizační složky kraje (ustanovení § 35 odst. 2 písm. j) zákona o krajích) nebo rozhodování o založení a rušení právnických osob, schvalovat jejich zakladatelské listiny apod. (ustanovení § 35 odst. 2 písm. k) zákona o krajích).

Dále ze zákona o krajích vyplývá, že krajský úřad je orgánem kraje a v souladu s ustanovením § 66 a následujících zákona o krajích plní úkoly v samostatné působnosti uložené mu zastupitelstvem a radou a napomáhá činnosti výborů a komisí. Krajský úřad tedy nevlastní žádný majetek a mezi krajským úřadem a právnickými osobami založenými či zřízenými Královéhradeckým krajem neplatí vztahy nadřízenosti a podřízenosti.

Odbor vnitra a krajský živnostenský úřad, oddělení majetkové a odbor kancelář ředitele, oddělení hospodářské správy krajského úřadu se Vaší žádostí podrobně zabývaly a k dotazům uvedly následující.

Ad 1)

Královéhradecký kraj k datu 01.01.2014 vlastnil 36 vozidel.

Ad 2)

Královéhradecký kraj vozidla nenajímá, tedy k 01.01.2014 nebylo najato žádné vozidlo.

Ad 3)

Královéhradecký kraj k datu 01.01.2014 evidoval u příspěvkových organizací Královéhradeckého kraje celkem 662 vozidel a u akciových společností celkem 537 vozidel. Seznam právnických osob zřízených nebo založených Královéhradeckým krajem je zveřejněn na tomto odkaze na webových stránkách Královéhradeckého kraje http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/povinne-informace/pravnicke-osoby-zalozene-nebo-zrizene-kralovehradeckum-krajem-222/, přičemž tyto právnické osoby jsou samostatnými subjekty práva a to i práva na informace.

Ad 4)

Informace o počtu vozidel najímaných organizacemi založenými nebo zřízenými krajem nemá krajský úřad k dispozici. Tyto informace nemá krajský úřad povinnost evidovat a pro jejich zjištění by bylo nutno obrátit se přímo na konkrétní příspěvkové či zřízené organizace uvedené v odkazu výše.

Ad 5)

Z celkového počtu 36 vozidel Královéhradeckého kraje k datu 01.01.2014 bylo evidováno 27 „ekologicky přátelských“ vozidel. K bodu II. Usnesení vlády České republiky ze dne 16.12.2008 č. 1592 krajský úřad uvádí, že v tomto bodě bylo uloženo ústředním správním úřadům nakupovat, případně pronajímat od 01.01.2009 v rámci obměny vozového parku veřejné správy „ekologicky přátelská“ vozidla. Ovšem až v bodě III. jmenovaného usnesení bylo hejtmanům doporučeno nakupovat „ekologicky přátelská“ vozidla pro jimi řízené úřady a podřízené organizace podle doporučení Programu.

Ad 6)

Královéhradecký kraj vozidla nenajímá, k 01.01.2014 tedy nebylo najato ani žádné „ekologicky přátelské“ vozidlo.

Ad 7)

Informace o počtu „ekologicky přátelských“ vozidlech evidovaných u organizací založených nebo zřízených krajem nemá krajský úřad k dispozici. Tyto informace nemá krajský úřad povinnost evidovat a pro jejich zjištění by bylo nutno obrátit se přímo na konkrétní příspěvkové či zřízené organizace uvedené v odkazu výše.

Ad 8)

Informace o počtu „ekologicky přátelských“ vozidlech najímaných organizacemi založenými nebo zřízenými krajem nemá krajský úřad k dispozici. Tyto informace nemá krajský úřad povinnost evidovat a pro jejich zjištění by bylo nutno obrátit se přímo na konkrétní příspěvkové či zřízené organizace uvedené v odkazu výše.

Odpověď na žádost zasíláme, dle Vašeho požadavku, na uvedenou adresu společnosti.

S pozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad